Gemeente 's-Hertogenbosch

26-03-2009
Aankoop landbouwbedrijf met grond in de Diezemonding Belangrijke stap voor natuur
De gemeente is eigenaar geworden van een agrarisch bedrijf met 47 hectare grond in de Diezemonding. De aankoop is gedaan met bijdragen van de provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas. De gronden liggen in de Henriëttewaard en de Ertveldpolder. Deze maken onderdeel uit van het natuurpark Diezemonding. Met de aankoop wordt er extra natuur toegevoegd.

De kosten voor de aankoop bedragen circa EUR 5,3 miljoen. Een deel van het bedrag wordt betaald door het winnen van klei. Daarmee wordt tegelijkertijd het natuurgebied ingericht. Een gedeelte wordt verkocht aan waterschap Aa en Maas. Het waterschap wil een vispassage bij Crèvecoeur aanleggen. De provincie heeft extra geld gegeven boven op de bijdragen voor De Groene Delta.

De Groene Delta
De gemeente, het waterschap en de provincie willen van de Diezemonding een natuurpark maken. De Diezemonding is één van de groengebieden binnen De Groene Delta. In de Diezemonding is al 26 hectare nieuwe natuur aangelegd. Daar lopen nu de zogeheten Rode Geuzen. Langs de Dieze komt een ecologische verbindingszone. Tot slot wordt er gewerkt aan een pontje over de Dieze met aansluitend een fietspad en enkele pleisterplaatsen. Met de gronden die nu zijn aangekocht kunnen enkele van deze projecten versneld worden gerealiseerd. Maar het belangrijkste is dat er meer natuur bij komt in de Diezemonding.

De Groene Delta is een onderdeel van de herinrichting van het Noord-Brabantse platteland. Het is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, gemeente 's-Hertogenbosch, gemeente Heusden, gemeente Sint-Michielsgestel, gemeente Vught, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, waterschap Aa en Maas, waterschap De Dommel en de ZLTO.