Politiebond ACP

25 maart 2009

Pilot AT met stroomstootwapen

Door: Francis van Duren

Vanaf 1 mei gaat de politie gebruik maken van een Electronic Immobilisation Device (EID) Het stroomstootwapen gaat gebruikt worden door de arrestatieteams (AT) in een pilotfase van één jaar. Het gebruik van de taser door de politie is niet onomstreden.

Het gebruik van de taser door de politie is niet onomstreden.

Reeds in augustus 2008 berichtte het ministerie van BZK over de pilotfase met het stroomstootwapen (ook wel de taser genoemd, naar een fabrikant van een dergelijk wapen). De ACP en de andere bonden zijn daar toen over geïnformeerd. Gerrit van de Kamp zei daarover in een reactie: "De discussie over de taser past in de rij van beanbags en andere middelen. Politiewerk is niet statisch; het is dus een goede zaak dat er continu wordt gekeken of er middelen beschikbaar zijn die het politiewerk ten goede komen. Of de taser dat middel is, moet de pilot uitwijzen."
In een radio-interview vandaag voor `Dit is de dag' herhaalt de ACP-voorzitter deze boodschap.

Efficiënt en veilig politiewerk
Zeven arrestatieteams van de politie en de Koninklijke Marechaussee gaan de stroomstootwapens uitproberen. De pilot met de taser duurt een jaar en moet aantonen of er meer geweldmiddelen ten behoeve van goed, efficiënt en veilig politiewerk kunnen en/of moeten worden ingezet. Wanneer een verdachte wordt beschoten met een zogenoemde Taser-gun raken zijn spieren tijdelijk verlamd, waardoor hij omvalt en kan worden gearresteerd. Het idee is dat een verdachte zodanig wordt uitgeschakeld waarbij er zo min mogelijk letsel wordt toegebracht bij de verdachte, eventuele omstanders en de leden van het arrestatieteam, zegt de Raad van Hoofdcommissarissen.

Werken met de EID
De gebruiksperiode van het stroomstootwapen moet scherp gemonitord worden. De ACP zal zich daarin kritisch opstellen, omdat stroomstootwapens niet onomstreden zijn. Van de Kamp: "Het kabinet beslist uiteindelijk welke geweldsmiddelen aan de politie worden toegewezen. Wij komen als vakbond in beeld als het gaat om bijvoorbeeld de toepassing, de scholing en - consequenties van - gebruik van zo'n middel. De vraag hoe collega's op een veilige manier met een nieuw wapen om moeten gaan, is zeer wezenlijk. Je bent er niet alleen met het aanschaffen van het nieuwe middel."

Wat vinden collega's?
Politiemensen zelf zijn positief over het uitrusten van AT's met het stroomstootwapen. Uit een poll op deze website bleek eerder dat bijna 82% van de collega's kiezen voor de optie `meteen doen'. Minder dan 5% van de stemmers koos voor de optie `zeker niet doen' en 13,5% twijfelt over het gebruik van het stroomstootwapen.


---