Provincie Noord-Holland

Bestuurders geven startsein baggerwerkzaamheden

26-3-2009

Gedeputeerde Bart Heller, wethouder Simon Binnendijk (gemeente Alkmaar) en Rob Veenman (hoogheemraad Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) hebben op 25 maart het officiële startsein gegeven voor de baggerwerkzaamheden in Alkmaar.

In anderhalf jaar tijd wordt een fors aantal wateren in Alkmaar-Centrum gebaggerd. De meeste bagger is op deze plaatsen in meer of mindere mate vervuild. Het slib wordt weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op de juiste diepte te brengen en de doorstroming en doorvaarbaarheid te verbeteren. Ook komt de grote schoonmaakbeurt van de sloten, grachten en vaarten de waterkwaliteit ten goede.

Samen werken aan een schone waterbodem
De provincie en hoogheemraadschap beheren het meeste water in Alkmaar en zijn zodoende verantwoordelijk voor de baggerwerkzaamheden. De gemeente is bij het project betrokken vanwege de inbreng van lokale kennis. Deze samenwerking tussen gemeente, provincie en waterschap bij de aanbesteding en uitvoering van baggerwerkzaamheden is uniek in Nederland. Het levert niet alleen prijstechnische voordelen op: door gezamenlijk te baggeren wordt ook voorkomen dat net gebaggerde sloten weer volstromen met (vervuild) bagger uit ander water. Het zorgvuldig op elkaar afstemmen van de baggerwerkzaamheden, beperkt daarnaast de overlast voor de inwoners van Alkmaar.

Baggerstartsein
vlnr wethouder Binnendijk (Alkmaar), Hoogheemraad Veenman, Gedeputeerde Heller