Politie Haaglanden

Persberichten 26 maart

Haaglanden, 26-03-2009

Supermarkt overvallen, getuigen gezocht
Den Haag De recherche van Bureau Segbroek zoekt getuigen van een overval op een supermarkt aan de Copernicuslaan, woensdagavond 25 maart. Een onbekende man kwam omstreeks 20.30 uur de winkel binnen waar op dat moment alleen een personeelslid aanwezig was. De man bedreigde het personeelslid met een vuurwapen en ging er met een geldbedrag lopend vandoor in de richting van de Valkenboslaan. De dader was een man van ongeveer 1.70 m lang. Hij had een stevig postuur en was gekleed in zwarte kleding en droeg op zijn hoofd een bivakmuts. Heeft u woensdagavond iets verdachts gezien in de omgeving van de supermarkt, voor of na de overval? Of heeft u anderszins informatie die kan helpen dat dader te vinden? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Segbroek via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Verdachten straatroof aangehouden
Den Haag De politie hield woensdag 25 april om 14.50 uur twee Hagenaars (34 en 51 jaar) aan die verantwoordelijk worden gehouden voor een straatroof in de Koninginnestraat. Het duo beroofde een 24-jarige plaatsgenoot van een digitale camera. Op aanwijzingen van omstanders konden agenten het tweetal korte tijd later in de omgeving aanhouden.

Rijstijl verraadt beschonken bestuurders
Den Haag Vanwege hun in het oog springende rijstijl werden donderdag 26 maart twee beschonken bestuurders in de kraag gevat. Omstreeks
01.40 uur reed op het Lijsterbesplein een 35-jarige Hagenaar dermate langzaam dat agenten hem besloten te controleren. Omdat hij 'zakte' voor de blaastest hielden zij hem aan. Op het politiebureau blies hij 785 ugl, waarop hij een proces-verbaal kreeg en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Omstreeks 05.30 uur negeerde een 43-jarige Hagenaar het rode verkeerslicht op de Stadhouderslaan. Surveillerende agenten controleerden de man vervolgens op de Pr. Kennedylaan. Toen zij zijn rooddoorlopen ogen zagen en zijn alcoholkegel roken, wisten zij genoeg. Ze hielden de man aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar blies hij 420 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Autokrakers aangehouden
Den Haag/Loosduinen Twee mannen uit Litouwen, 24 en 25 jaar oud, zijn donderdagochtend 26 maart aangehouden op de Kijkduinsestraat als verdachten van een inbraak in een auto. De politie kreeg omstreeks
02.00 uur een melding dat twee mannen op de Pyrolalalaan in een auto inbraken. De melder gaf een goed signalement door. Toen de agenten bij de bewuste auto aankwamen, waren de daders gevlogen. Zij hadden een portierraam verbroken en geprobeerd het navigatiesysteem weg te nemen. Korte tijd later zagen surveillerende agenten twee mannen fietsen op de Kijkduinsestraat. De twee voldeden aan het opgegeven signalement en werden aangehouden.

Gesignaleerde jongen pleegt verzet
Den Haag Een 16-jarige Hagenaar die nog gesignaleerd stond voor het uitzitten van een gevangenisstraf, probeerde woensdagavond 25 maart aan zijn aanhouding te ontkomen. Een agent sprak de jongen omstreeks 18.35 uur op de Laan van Hoornwijck aan. De agent wilde de jongen aanhouden, maar deze dacht daar anders over. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en ging ervandoor. Zijn vlucht was van korte duur. Op de Zomertalinglaan werd hij alsnog aangehouden.

Fietser valt door openen portier
Den Haag Een 51-jarige Hagenaar raakte woensdag 25 maart gewond bij een val. De man fietste omstreeks 10.45 uur over de Paviljoensgracht toen een 63-jarige plaatsgenoot plots het portier van zijn auto opende. De 51-jarige kon de autodeur niet meer ontwijken en kwam ten val. Hij is met letsel aan zijn arm naar het ziekenhuis gebracht.

Verrassing!
Den Haag Een 20-jarige Hagenaar die zich woensdag 25 maart op het politiebureau meldde, wachtte daar een nare verrassing. De man vertelde de politiemedewerker achter de balie dat hij nog acht dagen in de cel moest zitten wegens een niet-uitgevoerde taakstraf en dat hij zich daarom kwam melden. In de politiesystemen bleek dat de man echter geen acht, maar nog 36 dagen moest zitten. Het verschil wordt verklaard door vier openstaande bekeuringen die de man niet had betaald.

Zakkenrolsters aangehouden
Den Haag Dankzij een alerte getuige kon de politie woensdag 25 maart twee vermoedelijke zakkenrolsters aanhouden. De getuige zag dat de twee omstreeks 13.30 uur een oude vrouw probeerden te rollen in een warenhuis aan de Grote Marktstraat. De man waarschuwde de politie, die de twee aanhield. Beiden zitten nog vast.

100 dagen vast
Den Haag Een 20-jarige man uit Den Haag die donderdag 26 maart werd betrapt op rijden zonder rijbewijs, zit de komende honderd dagen vast. De man werd omstreeks 02.00 uur betrapt in de Honthorststraat. De 20-jarige gaf een valse identiteit op, maar werd op het politiebureau door een politieagent herkend. Toen vervolgens bleek dat de man nog 100 dagen gevangenisstraf had openstaan, werd hij ingesloten.

Bespugen bestraft
Leidschendam Woensdagochtend 25 maart rond 8.45 uur is op de Kastelenring een 15-jarige jongen uit Den Haag aangehouden nadat hij een trambestuurder in het gezicht had gespuugd. Toen er bij halte Essesteijn drie controleurs instapten, liep de jongen naar de trambestuurder om een kaartje te kopen. De trambestuurder weigerde dit, omdat de jongen volgens hem al enige tijd in de tram zat en hij direct bij het instappen een kaartje had moeten kopen. De jongen beweerde daarentegen dat hij tegelijk met de controleurs was ingestapt. Toen de jongen door de controleurs gecontroleerd werd, vertelde hij hen hetzelfde verhaal. Ook vertelde hij dat de bestuurder hem niet geloofde en hem dus geen kaartje meer wilde verkopen. Ondanks dat de controleurs de jongen niet bij de halte Essesteijn hadden gezien, besloten ze hem het voordeel van de twijfel te geven. Door dit alles miste de jongen echter de halte waar hij moest uitstappen. Hij werd daarom zo boos, dat hij bij het verlaten van de tram de bestuurder in het gezicht spuugde. De controleurs zagen dit gebeuren en gingen achter hem aan. De jongen werd aangehouden en overgedragen aan de politie.

Geen briefje, wel visitekaartje
Voorburg Op de Prinses Irenelaan trof een 65-jarige Voorburgse haar geparkeerde auto woensdagochtend 25 maart met schade aan. Ondanks dat de veroorzaker van de schade geen briefje had achtergelaten, maakte hij het de politie niet zo moeilijk. Als visitekaartje liet de veroorzaker namelijk een kentekenplaat achter: deze lag naast de beschadigde auto. Aan de hand van het kenteken denkt de politie dit geval van doorrijden na een aanrijding snel op te kunnen lossen.

Rijden onder invloed
Wassenaar Op de Wiegmanweg hebben politieagenten van donderdag 25 maart op vrijdag 26 maart rond 01.30 uur een beginnend bestuurder aangehouden voor rijden onder invloed. De 21-jarige jongen uit Wassenaar reed op zijn bromfiets en blies bij controle 210 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Dubbele snelheid
Rijswijk Op de Prinses Beatrixlaan heeft de politie woensdagochtend rond 10.00 uur het rijbewijs van een 23-jarige man uit Den Haag ingevorderd. De man reed met een snelheid van 104 km/u, terwijl 50 km/u is toegestaan.

Politie onderzoekt inbraak bedrijf
Maasdijk De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Honderdland. In de nacht van 24 op 25 maart braken onbekenden in bij het bedrijf. In het pand zaten drie aannemersbedrijven. De inbrekers namen van alle bedrijven een grote hoeveelheid gereedschap en andere materialen mee. Gelet op de hoeveelheid weggenomen gereedschap gaat de politie er vanuit dat de inbrekers gebruik hebben gemaakt van een vervoermiddel. Bent u getuige geweest van deze inbraak of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Snelheidscontrole
Monster De politie controleerde woensdag 25 maart tussen 07.00 en 13.00 uur het autoverkeer op de Larixlaan. Van de 392 passerende automobilisten reed ruim 100 daarvan te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 64 km/u terwijl 30 km/u het maximum is.

Dure bon
Delft Een 42-jarige Rijswijker zal zich de dag van 25 maart nog lang heugen. De man kreeg om 15.50 uur van een medewerker van de gemeente Delft, toezicht openbare ruimte (TOR), een proces-verbaal wegens fout parkeren. De man was het hier kennelijk niet mee eens en schold de 39-jarige vrouw uit. Zij deed aangifte van belediging. Politieagenten hielden de man aan. Hij kreeg na tussenkomst van het Openbaar Ministerie direct een boete van 500 euro.

Minderjarigen stelen portemonnee
Delft De politie hield dinsdag 25 maart om 15.30 uur drie minderjarigen (13 jaar) aan op verdenking van diefstal. Het drietal nam vanuit een kleedkamer van een sportcomplex aan de Mina Krusemanstraat een portemonnee weg. Zij werden echter gesnapt dankzij camerabeelden. De jongeren kregen na tussenkomst van hun ouders een Halt-verwijzing.

Woninginbrekers in de cel
Delft De politie kon donderdagochtend 26 maart om 01.50 uur twee woninginbrekers op heterdaad aanhouden. Het duo brak in een woning aan de Lausbergstraat in. De 61-jarige bewoner betrapte het tweetal en belde direct 112. Politieagenten stelden direct een onderzoek in en wisten de twee mannen (19 en 21 jaar) te achterhalen.

Lastige klant
Delft Een 27-jarige Delftenaar moest woensdag 25 maart om 18.00 uur mee naar het politiebureau nadat hij beveiligers van een winkelbedrijf aan de Olaf Palmestraat bedreigde en mishandelde. Op een verkoopafdeling ontstond ruzie tussen de man en het winkelpersoneel, waarna beveiligingspersoneel de man verzocht het pand te verlaten. Dat weigerde de man waarna een worsteling tussen beiden plaatsvond. Politieagenten die gewaarschuwd waren, hielden de 27-jarige aan. De man is in verzekering gesteld en wordt in de loop van de dag gehoord.

In de aanbieding
Pijnacker Personeel van een supermarkt aan de Ackershof betrapte woensdag 25 maart om 12.20 uur een 15-jarige jongen die probeerde de winkel op te lichten. De jongen plakte een kortingssticker op een paar producten en probeerde zo bij de kassa de winkelgoederen goedkoper te verkrijgen. De caissière had de jongen door en belde de politie die de jeugdige oplichter aanhield. De politie onderzoekt hoe de jongen aan de kortingstickers kon komen.

Politie zoekt getuigen mishandeling
Zoetermeer De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling dinsdag 25 maart omstreeks 18.00 uur. Kennelijk zonder enige aanleiding sloeg een nog onbekende fietser op de Voorweg op het dak van een passerende automobilist. De 49-jarige bestuurder zei daar wat van en kreeg direct een klap op zijn gezicht. De man raakte daarbij gewond aan zijn hoofd en moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De fietser is na het incident weggereden in de richting van het centrum (West). De man heeft een getinte huidskleur, is ongeveer 20 jaar oud en is 1.80 m lang. De man had kort zwart haar en droeg donkere kleding. Volgens een omstander zou de man mogelijk Johnny heten. Bent u getuige geweest van deze mishandeling of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Goudverkopers actief
Zoetermeer De politie hield woensdag 25 maart om 13.00 uur drie Roemenen (28, 32 en 33 jaar) aan op verdenking van oplichting. Het drietal, twee vrouwen en een man, probeerde vanuit een auto aan de Willem van Cleeflaan gouden sieraden aan voorbijgangers te verkopen. Uit eerdere meldingen blijkt dat dergelijke aanbiedingen een hoog oplichtingkarakter hebben. De gouden sieraden zijn nep en hebben slechts een goudachtige toplaag. Op aanwijzingen van omstanders kon de politie het drietal aanhouden. Aan het bureau bleek dat de twee vrouwen diverse sieraden onder hun kleding had verborgen. De politie onderzoekt de zaak en maakte tegen de oplichters proces-verbaal op.