Gemeente Teylingen

Teylingen

Nieuw budget Startersleningen voor Teylingen

26 maart 2009

De gemeenteraad heeft op 12 maart 2009 besloten EUR 400.000,- te storten in het fonds startersleningen onder de voorwaarden van de Verordening Vrom Starterslening Teylingen. Deze verordening bevat de voorwaarden waaronder de gemeente Teylingen startersleningen toekent. De hoogte van de Starterslening bedraagt maximaal EUR 50.000,-. De aankoopkosten van de woning mogen niet hoger zijn dan\r\nEUR 265.000,-. De voormalige gemeente Sassenheim had in 2005 een budget van EUR 600.000,- beschikbaar gesteld. Dit budget is inmiddels volledig ingezet.

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat een huishouden maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De lening is de eerste drie jaar aflossingsvrij en renteloos. Daarna kan een draagkrachttoets worden aangevraagd om de actuele betaalcapaciteit vast te stellen.

De Starterslening is bestemd voor personen van 18 tot en met 35 jaar die op het moÂment van de aanvraag minimaal een jaar zelfstandig een huurwoning bewonen of miniÂmaal een jaar inwonend zijn en niet eerder zelfstandig hebben gewoond. Ook is de lening bestemd voor jongeÂren die gedurende hun studie, tot uiterlijk twee jaar na afstuderen, elders woonden en zich weer in Teylingen willen vestigen, dan wel jongeren die om andere redenen tot uiterlijk twee jaar na vertrek uit Teylingen, gerekend vanaf het moment van uitschrijving uit de Gemeentelijke Basis Administratie, terugkeren. Het huishouden dat zelfstandig een huurwoning beÂwoont en de Starterslening vraagt en krijgt, moet de huurwoning daadwerkelijk vrijmaÂken voor nieuwe verhuur.