Gemeente Urk

Gemeente en woningstichting tekenen convenant

De gemeente Urk en de christelijke woonstichting Patrimonium tekenen 30 maart aanstaande een Conventant Wonen 2009 - 2013. In het convenant worden afspraken gemaakt tussen Patrimonium en de gemeente. De basis voor deze afspraken is de woonvisie 2008+. Het convenant wordt a.s. maandag 30 maart ondertekend door wethouder J. Koffeman van de gemeente Urk en de directeur van Patrimonium, de heer J. Oosterhoff.

De gemeenteraad van Urk en de Raad van Toezicht van Patrimonium hebben eind vorig jaar de Woonvisie 2008+ vastgesteld. In het convenant wordt wordt teruggegrepen op de 5 ambities die ook zijn genoemd in de woonvisie, zoals voldoende woningen bouwen voor de eigen woningbehoefte, ruimte bieden aan de huisvesting van jongeren, investeren in de huursector: inspelen op veranderende doelgroepen, bouwen voor de vraag en de gemeente als regisseur.

De gemeente Urk gaat zich samen met de woningstichting Patrimonium inzetten voor de volkshuisvesting en met name de kwetsbare groepen, merendeels huishoudens die op een huurwoning aangewezen zijn.

Beide partijen hebben concrete afspraken gemaakt over ondermeer de groei van 740 naar 1.000 huurwoningen in 2013, de ontwikkeling van de sociale huur- en koopwoningen en over de te verkopen huurwoningen door Patrimonium. De verantwoordelijkheid van de gemeente ligt vooral op het terrein van de openbare orde, veiligheid en het beheer van de openbare ruimte. De woningstichting is met name verantwoordelijk voor de kwaliteit, het beheer en het gebruik van het woningbezit. Afgesproken is dat Patrimonium 20 procent van de nieuwbouwwoningen zal realiseren. Tweederde deel zal als sociale huurwoning worden gerealiseerd.