Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen over het nieuwe Strategisch concept van de NAVO

26-03-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO. Deze vragen werden ingezonden op 23 maart 2009 met kenmerk 2009Z05315.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO.

Vraag 1

Is het waar dat de secretaris-generaal van de NAVO aan de regeringen van de NAVO-lidstaten een ontwerptekst heeft gestuurd ten behoeve van een tekst voor de Declaration on Alliance Security, die tijdens de conferentie in Straatsburg op de agenda staat? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Wat is de status van deze tekst? Dient deze tekst als basis voor een nieuw strategisch concept? 2)

Antwoord

De bedoelde tekst was een eerste aanzet voor de Verklaring inzake Bondgenootschappelijke Veiligheid, die het zestigjarige bestaan van de NAVO zal markeren en waarover de bondgenoten nu nog met elkaar spreken. De tekst zal uitdrukking geven aan het belang dat de bondgenoten aan de NAVO hechten. De Verklaring zal niet de basis vormen voor een nieuw Strategisch Concept, maar daaraan uiteraard wel mede richting geven.

Vraag 3
Bent u bereid deze tekst aan de Kamer te sturen?

Antwoord

De concepttekst dient als basis voor onderhandelingen. De definitieve tekst zal openbaar worden gemaakt tijdens de NAVO-top in Straatsburg en Kehl.

Vraag 4
Wat is de reactie van de regering op de tekst die door de secretaris-generaal is voorgelegd?

Antwoord

Graag verwijs ik u naar de brief met de Nederlandse inzet tijdens de NAVO-top, die ik uw Kamer op 20 maart jl. heb doen toekomen. De daarin genoemde punten komen goed terug in het concept dat nu voorligt.

Vraag 5

Welke inbreng wil de regering in Straatsburg leveren?

Antwoord

Hiervoor verwijs ik u naar mijn hierboven genoemde brief van 20 maart jl.

Vraag 6

Hoe wordt het Nederlandse parlement en de Nederlandse burger betrokken bij het vervolg van de discussie?

Antwoord

Welke procedure zal worden gevolgd om tot een herziening van het Strategisch Concept te komen staat nog niet vast. Het is dus nog te vroeg om uw vraag nauwkeurig te kunnen beantwoorden. In algemene zin stel ik betrokkenheid van Uw Kamer zeer op prijs. Uiteraard ben ik bereid u nader in te lichten over de manier waarop het herzieningsproces zal plaatsvinden en, zoals ik u heb toegezegd tijdens het Algemeen Overleg van 26 maart 2008, over de Nederlandse inzet in dat proces. Ook de geïnteresseerde Nederlandse burger heeft de mogelijkheid om mee te denken. Er worden verschillende seminars en conferenties over dit onderwerp georganiseerd. Voor een deel gebeurt dat op mijn instigatie. Eind mei zal de Atlantische Commissie bijvoorbeeld een bijeenkomst organiseren in Den Haag, waarvoor overigens ook leden van uw Kamer zullen worden uitgenodigd.

Vraag 7

Kunt u deze vragen vóór het algemeen overleg over de NAVO-top van 26 maart beantwoorden?

Antwoord

Ja.


1) The NATO monitor, 5 maart 2009: "The Declaration on Alliance Security"

http://natomonitor.blogspot.com/2009/03/declaration-on-alliance-securi ty.html


2) Internationale Spectator, maart 2009: "De NAVO 60 jaar: tijd voor een nieuw strategisch concept"

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl