Stadsdeel Amsterdam Centrum


Brochure nieuwe regels gevelreclame

26 maart 2009

Sinds eind vorig jaar zijn er nieuwe regels voor gevelreclame in de binnenstad. Nu is er een brochure waarin deze regels overzichtelijk worden uitgelegd.

De brochure, getiteld 'Regels Gevelreclame', zet aan de hand van foto's alle nieuwe regels duidelijk op een rij. Ook leest u hoe u subsidie kunt aanvragen voor het aanpassen van bestaande reclame. In november 2008 stelde de deelraad van stadsdeel Centrum de nieuwe beleidsregels vast. Deze moeten ongewenste vormen van reclame op een effectievere manier beperken, waardoor het beschermde stadsgezicht beter tot zijn recht komt.

Losse letters

Wat is nieuw aan het beleid? De regels voor de gevelreclame uit 2006 zijn op enkele punten aangescherpt en op enkele punten verruimd. De belangrijkste aanscherping is dat op alle panden in de binnenstad de reclame die plat op de gevel is aangebracht, uit losse letters moet bestaan. Op die manier blijft de achterliggende gevel beter zichtbaar. Nieuwe reclame is wel mogelijk, maar moet met respect voor de bestaande gevel worden gerealiseerd. De belangrijkste verruiming is dat op grote gebouwen boven aan de gevel een tweede reclame-uiting mogelijk wordt gemaakt. In de nieuwe overgangsbepaling zijn duidelijke termijnen opgenomen waarbinnen reclame aan de regels moet voldoen. De ondernemer moet aan kunnen tonen dat de reclame voor inwerkingtreding van het nieuwe beleid met vergunning is aangebracht, en daarmee onder de overgangsbepaling valt.

Aangewezen gebieden

Nu de nieuwe regels zijn ingegaan besteedt het stadsdeel extra aandacht aan reclame die niet in overeenstemming is met het nieuwe beleid. Er komt extra toezicht in één of meerdere gebieden, om te beginnen in postcodegebied 1012 en de Utrechtsestraat. In overleg met de ondernemersverenigingen en straatmanagers wordt per gebied bekeken hoe het beleid het meest doeltreffend kan worden uitgevoerd.

Brochure

De brochure 'Regels Gevelreclame' ligt bij het Voorlichtingsloket en het Bouwloket van stadsdeel Centrum (Amstel 1), of kijk op Loket centrum