NHTV Breda meest handicapvriendelijke hogeschool

26/03/2009 12:01

Studiekeuze123

STUDIEKEUZE123.NL VERNIEUWD

De NHTV Internationale Hogeschool Breda is de meest handicapvriendelijke hogeschool. Onder de universiteiten scoort de Universiteit Twente op dit punt het beste. Dit blijkt uit de nieuwe opleidingsgegevens die op http://www.studiekeuze123.nl/handicap gepubliceerd worden.

Onder hogescholen scoort de NHTV Internationale Hogeschool Breda het beste als het gaat om speciale voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Ook de HAS Den Bosch en de Christelijke Hogeschool Ede doen veel voor studenten met een functiebeperking: voorlichting, aandacht bij de start, hulpmiddelen, speciale begeleiding en curriculum aanpassing. Onder de universiteiten scoort de Universiteit Twente het beste, gevolgd door de Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit. De gegevens zijn de afgelopen drie jaar verzameld en zijn gebaseerd op een studentenenqu(ee)te van het Expertisecentrum Handicap en Studie en het onderzoeksbureau Choice.

Studenten met een handicap of functiebeperking ondervinden over het algemeen minder belemmeringen bij hun studie op een kleine instelling dan op een grote instelling. Daarom is het des te opmerkelijker dat de NHTV Internationale Hogeschool Breda, een middelgrote instelling, het beste scoort en dat de Radboud Universiteit Nijmegen, een grote instelling, op de vierde plek staat in de ranglijst van meest handicapvriendelijke instellingen. Op http://www.studiekeuze123.nl/handicap blijkt dat er grote verschillen zijn in hoe onderwijsinstellingen speciale voorzieningen treffen voor studenten met een handicap.

Ongeveer 14% van alle studenten heeft een handicap of functiebeperking, waarvan 8,4% aangeeft dat zij hierdoor problemen ondervinden bij het onderwijs. Het grootste deel van de ondervraagden (51%) heeft last van lees- en rekenstoornis (dyslexie en dyscalculie), daarna volgen psychische problemen (16%) en chronische ziekten (8%). Beperkingen die voor buitenstaanders het meest herkenbaar zijn, zoals gezichts-, gehoors- of bewegingsbeperkingen, worden slechts door een klein deel (10%) genoemd.

Nieuw: instroomgegevens en lotingsstudies

Nieuw op Studiekeuze123.nl zijn ook het aantal nieuwe inschrijvingen per opleiding (instroom) van het studiejaar 2008/2009 en de lijst met opleidingen waarvoor scholieren mee moeten doen met een loting om toegelaten te worden. De nieuwe gegevens van Studiekeuze123.nl zijn afkomstig van de vernieuwde Studiekeuzedatabase die via www.studiekeuzeinformatie.nl te downloaden is.

Studiekeuze123

Op www.studiekeuze123.nl kun je meer dan 2500 erkende opleidingen met elkaar vergelijken op verschillende aspecten zoals de kwaliteit van het onderwijs, baankans, startsalaris en studentenoordelen. Je kunt zelf bepalen welke criteria je belangrijk vindt en kijken welke studie het beste bij je past. Op Studiekeuze123.nl vind je ook open dagen en tot welke opleiding je toegang hebt met je havo- of vwo-profiel. Studiekeuze123 is tevens verantwoordelijk voor de Studiekeuzedatabase en de Nationale Studentenenqu(ee)te. Studiekeuze123 is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (HBO-raad, VSNU en PAEPON) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. SURFfoundation, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs coördineert de uitvoering.





http://www.studiekeuze123.nl