Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Klink schrijft eerste Verpleegkundig Specialisten in

Klink schrijft eerste Verpleegkundig Specialisten in

Toespraak, 26 maart 2009

Betere zorg voor de patiënt, nieuwe carrièreperspectieven voor verpleegkundigen en een betere kwaliteit van de gezondheidszorg. Dat zijn volgens minister Klink de voordelen van het nieuwe, wettelijk beschermde beroep van Verpleegkundig Specialist in Nederland.

Beste dames en heren,

U raakt met deze film meteen de kern van waarom we hier vanochtend staan. Waarom we vandaag de eerste Verpleegkundig Specialisten inschrijven volgens artikel 14 van de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

We onderstrepen op deze feestelijke bijeenkomst de professionalisering van het verpleegkundig beroep. U mag straks, als pioniers in het Verpleegkundig Specialisme, veel zelfstandiger aan de slag. U behandelt individueel en zelfstandig patiënten. Op basis van uw kennis en ervaring.Ik acht dit van groot belang.

Voor de patiënt. Voor de verpleegkundigen. Én voor de toekomst van de gezondheidszorg. Elke dag bent u, de Verpleegkundig Specialist, bezig in het hart van de gezondheidszorg. Met betrokkenheid bij de patiënt en liefde voor het vak. Dat zie ik elke keer weer. Op mijn werkbezoeken, in gesprekken die ik voer met mensen uit het veld. Tot in de Tweede Kamer.

U staat mensen bij die moeilijkheden hebben met hun gezondheid. Je lijf, je gezondheid zijn een groot goed. Als patiënt wil je dan het gevoel hebben dat je in vertrouwde handen bent. U zorgt daar voor. U vormt een ankerpunt. Een menselijk gezicht in een vaak hectische zorgomgeving met verschillende diensten en veel wisselende gezichten.

Dit brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Juist op de werkvloer ziet u zaken die beter kunnen. Een voorbereidende handeling bijvoorbeeld die niet wordt uitgevoerd. Omdat die al jaren wordt overgeslagen. Dat stelt u soms voor een lastige afweging. Er wel of niet iets van zeggen.

Opkomen voor de patiënt is uw rol. Ik zou u willen aanmoedigen om die rol vooral te blijven vervullen. We hebben dat in de zorg heel hard nodig. Mensen die kritisch blijven kijken. Mensen die vanuit de dagelijkse praktijk het belang van de patiënt bewaken. Mensen die de beroepsethiek hoog in het vaandel hebben staan. Alleen zo kunnen we het vertrouwen van de patiënt blijvend verdienen.

Ik wil deze verantwoordelijkheid niet alleen neerleggen bij de mensen op de werkvloer.
Ik leg deze verantwoordelijkheid ook nadrukkelijk bij het bestuur, het management.

Ik moest denken aan het boek van Christopher Lasch, socioloog in Amerika. Hij schetst in zijn boek Revolutie van de elite uit 1996 het risico van een revolutie van de elite. En niet, zoals vaak geschetst, een revolutie van de onderklasse. Het gaat hierin om een elite die is losgezongen van hun omgeving. Dit risico geldt ook de medische elite. Ik zou tegen hen willen zeggen: blijf verbonden met de praktijk. Luister naar het appèl van de verpleegkundigen.

Zoals ik al zei heeft U als Verpleegkundig Specialist daarin dus een belangrijke rol. U kunt dit niet alleen. U kunt die rol alleen waarmaken in een klimaat dat u daarin serieus neemt. In een klimaat waarin ruimte is voor het stellen van ethische vragen. In een klimaat waar ruimte is om constructieve kritiek te uiten. In een klimaat waar ruimte is om van fouten te leren en daarmee aan de slag te gaan.Zorgen voor zo'n klimaat is de opdracht van het bestuur en management. Als minister onderstreep ik het belang van zo'n klimaat.

Dames en heren,

We staan hier vandaag om de eerste Verpleegkundig Specialisten in te schrijven volgens artikel 14 van de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.Dit biedt voordelen voor de patiënt, voor u zelf en voor de kwaliteit van de zorg.

Voor de patiënt is het prettig om steeds kundig geholpen te worden door een bekend gezicht. Door iemand die daarvoor net iets meer tijd en meer contactmomenten kan organiseren dan een arts. Uit het Inspectierapport `Staat van de Gezondheidszorg 2007' blijkt dat de taakherschikking, waarmee Els Borst is begonnen, een positieve bijdrage levert aan veilige, effectieve, patiëntgerichte en toegankelijke zorg. De patiënt heeft er dus duidelijk baat bij.

Maar laten we het belang van professionalisering voor de verpleegkundigen zélf niet vergeten. Het Specialisme biedt een heel nieuw carrièreperspectief. Wie bijvoorbeeld als 17-jarige na de havo begint aan de hbo-opleiding Verpleegkunde, kan uiteindelijk Specialist worden.Het Verpleegkundig Specialisme maakt het mogelijk om inhoudelijk te groeien in het vak. Op het gebied van: