Landelijke Studenten Vakbond


Jongerenorganisaties starten stagemeldpunt

pers | 24-03-2009

CNV Jongeren, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) starten een stagemeldpunt. Studenten die klachten hebben over hun stage zoals tegenvallende werkzaamheden, slechte begeleiding vanuit de opleiding en werkgevers die het niet al te nauw nemen met de rechten van stagiairs kunnen bij de meldlijn terecht. Hiermee willen het ISO, CNV Jongeren en de LSVb meer duidelijkheid krijgen over de problemen waar stagiaires mee te maken krijgen.

Aanleiding voor de meldlijn zijn de vragen die de organisaties regelmatig binnenkrijgen over zaken die niet helemaal in de haak zijn op de stageplek. Zo komen er vaak klachten binnen over de begeleiding van de stagiair. `Een stage zonder goede stagebegeleider is bij voorbaat kansloos, maar het komt helaas nog regelmatig voor,' aldus de voorzitters van de organisaties.

Dat het niet al te best gesteld is met de stageplekken in Nederland blijkt ook uit het Nationaal Stageonderzoek 2008, uitgevoerd door Stageplaza.nl. Hieruit kwam onder meer naar voren dat ruim 80% van de studenten vindt dat hun kwaliteiten onderschat worden door de werkgevers, 20% betere werkzaamheden wil en dat 11% werkt zonder enige vorm van stagecontract. Dat 15% de stage dan ook vroegtijdig afbreekt is niet vreemd. Ook de slechte begeleiding vanuit scholen wordt meerdere malen genoemd.

Door middel van de meldlijn willen de organisaties onderzoeken waar de knelpunten precies zitten. De bedoeling is om vervolgens samen met werkgevers en onderwijsinstellingen oplossingen aandragen voor de problemen.

De stageklachten meldlijn is te bereiken via www.stageklachten.nl en telefonisch via 030 - 2304050.