Politie Zaanstreek-waterland

Woninginbraak opgelost dankzij hulp burger

Alerte buurtbewoners helpen politie woonomgeving veiliger maken.

Purmerend, Waterland, 26-03-2009 o De politie heeft 19 maart jl. op het Burgplein een verdachte aangehouden voor een woninginbraak op het Koggenland in Purmerend Deze 22-jarige Purmerender zit nog vast. De aanhouding was mede mogelijk dankzij alert reageren van een burger. Hij vertrouwde het niet toen de verdachte spullen probeerde te verkopen die mogelijk van diefstal afkomstig waren.

Deze man is waarschijnlijk één van de inbrekers die verantwoordelijk zijn voor een golf van woninginbraken in de Waterlandse gemeenten in de afgelopen weken. Niet alleen in Purmerend, maar ook in Edam-Volendam, Beemster en Zeevang zijn woninginbrekers actief geweest.
"Dit is een hele zorgelijke ontwikkeling" aldus unithoofd Umit Aygun van het basisteam Purmerend. "De afgelopen tijd is er juist extra inzet geweest op het bestrijden van woninginbraken. We hebben extra agenten ingezet, er is gericht gesurveilleerd, veelvuldig sporenonderzoeken verricht en uitgebreid buurtonderzoeken uitgevoerd. Desondanks is het aantal inbraken blijven stijgen. Het
veiligheidsgevoel van de burgers wordt sterk aangetast. Het is de politie er dan ook alles aan gelegen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Maar wij kunnen dat niet alleen".

Voor de politie is het belangrijk om te weten wat er in uw buurt gebeurt. Doe daarom altijd aangifte. Maar ook als u vreemde voertuigen of personen ziet wil de politie dat graag weten. Umit: "We maken jammer genoeg vaak mee met een buurtonderzoek dat mensen rond het tijdstip van een inbraak glasgerinkel hebben gehoord of dat zij een auto met gierende banden hebben zien wegrijden. Hier hebben zij dan vaak geen acht op geslagen maar dit schiet ze dan te binnen op het moment dat wij daar expliciet naar vragen. Dat is heel jammer want dergelijke informatie is voor de politie heel belangrijk. Wij willen de inwoners in Purmerend en Waterland dan ook nadrukkelijk vragen: ziet u voertuigen in uw woonomgeving die er nooit eerder zijn geweest of mensen die om onduidelijke reden blijven rondlopen of hoort u verdachte geluiden, bel dan de politie".

En dan tot slot: voorkom dat uw woning een makkelijk doelwit is voor inbrekers. Het zal menigeen bekend in de oren klinken maar we herhalen het nog maar eens. Zorg voor goed hang- en sluitwerk tijdens uw afwezigheid, zorg voor goede verlichting in en rond uw woning en wees alert op bijzonderheden in uw buurt. Door deze maatregelen werkt u mee aan een veilige omgeving.

Heeft u bijzonderheden te melden die bij kunnen dragen tot het oplossen van woninginbraken in uw woonplaats? belt u dan met 0900-8844, of maak gebruik van het alarmnummer 112. Blijft u liever anoniem dan kunt u ook bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Noteer indien mogelijk kentekens van de voertuigen of signalementen van personen die u nooit eerder in uw woonomgeving heeft gezien.