CDA afdeling Gelderland


CDA Gelderland gaat voor duurzaam met elektrische auto
---

PERSBERICHT

Arnhem, 25 maart 09
In het Gelderse klimaatprogramma âaanpakken en aanpassenâ is er geen aandacht voor de elektrische auto, wel voor de plug-in hybride. Het CDA wil dat daar verandering in komt. De accutechnologie is sterk verbeterd, en zeker als de accuâs opgeladen worden met duurzaam gewonnen energie valt er een grote slag te slaan op het gebied van duurzaamheid. Er zijn minder fossiele brandstoffen nodig en de CO2 uitstoot ligt lager.

Verschillende bedrijven, ook binnen Gelderland, zijn actief bezig met de ombouw van autoâs naar elektrische. Het betreft een duurzame innovatie, en biedt werkgelegenheid. De branche kan echter in deze tijden van crisis wel een stimulans gebruiken, zo vindt het CDA.

De Statenfractie van het CDA is van mening dat de tijd rijp is om tot actie over te gaan om het publiek bekend te maken met de elektrische auto; een serieus pilot project op het gebied van elektrisch vervoer moet de geesten rijp maken. Het gaat om een samenwerking tussen leveranciers, industrie, Nuon, Kema en kennisinstituten. Voor kleine voertuigen en korte afstanden is elektrisch een goed alternatief voor benzine is (bijvoorbeeld voor dienstautoâs provincie en Nuon). De provincie zou hierin een stevige ondersteuning moeten verlenen, niet alleen financieel maar ook in politieke zin.

Binnen deze pilot moet zeker aandacht zijn voor het elektriciteitsnet; waar moet het netwerk aan voldoen om opladen van auto's op grote schaal mogelijk te maken? En hoe realiseren we een netwerk van oplaadstations? Gelderland kan hiermee op de toekomst worden voorbereid! De CDA-fractie heeft hieromtrent vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Gelderland.

----------------------------------------

Einde persbericht

Bijlage: De schriftelijke vragen die het CDA gesteld heeft aan Gedeputeerde Staten.

Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen met Mw. Elsa Rijssenbeek, Statenlid, 06-20291544