Gemeente Alphen-Chaam

College Burgemeester en Wethouders stelt naamsverandering voor: Alphen-Chaam wordt Anneville

In diverse beleidsnota's (waaronder het Belevingsconcept) heeft het gemeentebestuur zich uitgesproken voor het stimuleren en faciliteren van op het toerisme en recreatie gente activiteiten in het groen. De naam Anneville heeft al grote bekendheid door het prachtige landgoed dat binnen de gemeentegrenzen ligt en dat dankzij het verblijf van hare majesteit Koningin Wilhelmina in mei/juni 1945 ook historische betekenis heeft. Door deze naam te kiezen hoopt het college op synergievoordelen.

Linten gespannen
Het college stelt vast dat bij de viering van het 10-jarig jubileum in 2007 binnen het lintenplan tientallen linten zijn gespannen tussen de verschillende dorpskernen. (Onder meer fietstocht KVO, Lintenconcert, tegeltjesproject gezamenlijke sleuteloverdracht met alle Carnavalsverenigingen en diverse persoonlijke initiatieven). Deze hebben de onderlinge samenhang en betrokkenheid dusdanig bevorderd dat de historische grenzen van voor de gemeentelijke herindeling zo goed als verdwenen zijn. In dat licht bezien wil het college niet langer de namen van de twee grootste kernen gebruiken als naam van de gemeente.

Een gemeente
Het is krachtens de gemeentewet aan de gemeente zelf om een naam te kiezen en 'Anneville doet meer recht aan wat de afgelopen 12 jaar is ontstaan. We zijn naar elkaar gegroeid en een gemeente geworden', aldus burgemeester H. Nuijten. Hij voegde er aan toe dat uiteraard het eigene van de verschillende kernen behouden blijft. 'We noemen dat eenheid in verscheidenheid, waarbij het geheel groter is dan de som der delen'. Wanneer de naamsverandering een feit zal zijn, kan de burgemeester nog niet zeggen. 'Het is natuurlijk aan de raad, maar we streven naar een logische datum. Formeel kan het pas 1 jaar nadat de raad het besluit heeft genomen. Dus als de raad 23 april as. conform besluit, zou de naamswijziging op zijn vroegst kunnen ingaan op 23 april 2010. Maar wellicht kiezen we dan voor de meest logische datum daarna en dan wordt het 1 januari 2011', aldus Nuijten.

Reageren
Het college neemt formeel tijdens de vergadering van 31 maart het besluit, maar wil - gelet op de gevoeligheid van de materie - vooraf de mening peilen van de inwoners van Alphen-Chaam. Deze worden dan ook van harte uitgenodigd te reageren. Dat kan schriftelijk naar Postbus 3, 5130 AA ALPHEN, maar bij voorkeur via de POLL rechtsbovenin op de homepage van deze website of via info@alphen-chaam.nl