Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Nieuwsberichten
5. Platform Sport, bewegen en onderwijs van start

Sport

Platform Sport, bewegen en onderwijs van start

Nieuwsbericht, 26 maart 2009

Het platform is gericht op het stimuleren van sport en beweging onder jongeren. Richard Krajicek, oud-toptennisser en initiatiefnemer van de Krajicek playgrounds, gaat het platform versterken. Krajicek bezoekt buurtfeest in Amsterdam-Slotervaart.

Dit maakte hij vandaag bekend bij de eerste bijeenkomst van het Platform Sport, bewegen en onderwijs in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst tekenden staatssecretarissen Bussemaker en Dijkstra (OCW) een intentieverklaring met het platform. Daarin spreken zij af dat er sport- en beweegteams komen om meer jongeren aan het sporten te krijgen. Intensievere samenwerking tussen scholen, sportclubs, naschoolse opvang en sportbuurtwerk moet meer sportieve activiteiten opleveren voor jongeren op en rond scholen en in de wijken.

Inzet jongeren

Het belang van sport voor de jeugd kan wat Krajicek betreft niet voldoende worden onderstreept. Grote kansen ziet hij ook bij de inzet van jongeren zelf voor de organisatie van sportactiviteiten, zoals nu ook gebeurt rond de Krajicek playgrounds.

Extra aandacht mbo

Ook hebben partijen afgesproken dat er extra aandacht uitgaat naar het mbo, waar veel leerlingen zitten die weinig sporten en bewegen. Mbo-instellingen kunnen aanspraak maken op subsidie voor het aanstellen van een sportcoördinator en het uitvoeren van een activiteitenplan. Sport en beweging worden daarbij ook ingezet voor de bestrijding van andere problemen die bij mbo-leerlingen veel voorkomen, zoals schooluitval en overgewicht.

Richard Krajicek en Karin van Bijsterveld (voorzitter Platform Sport, bewegen en onderwijs) tijdens de eerste bijeenkomst van het Platform.

De ministeries van VWS en OCW geven met het platform uitvoering aan het Beleidskader Sport, bewegen en onderwijs dat in het najaar van 2008 is gepubliceerd. In de periode 2009-2011 hebben de ministeries hiervoor 28 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Verwante informatie