PvdA Europees parlement


Virtuele veiligheid en bescherming is nodig

26 maart 2009

Voor het eerst heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin de strijd tegen cybercrime behandeld wordt met tegelijkertijd noodzakelijke maatregelen om de vrijheden en privacy van internetgebruikers te beschermen. Het Europees Parlement vraagt de Europese Commissie dringend om nieuwe wetgeving die internetgebruikers beschermt tegen aantasting van hun persoonlijke levenssfeer door bedrijven en overheden.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt steunt de voorstellen: "De kracht van het internet is de grote vrijheid; vrijheid, maar geen wetteloosheid. Internet heeft ongekende mogelijkheden aan uitwisseling van informatie en contacten en biedt een schat aan nuttige en vermakelijke diensten, maar biedt ook bijna grenzeloze mogelijkheden tot identiteitsfraude en ongelimiteerde vergaring van persoonlijke gegevens van mensen. Internetgebruikers moeten er zeker van kunnen zijn dat overheden en bedrijven geen misbruik maken van de mogelijkheden die het internet biedt."

Het Europees Parlement vraagt om een onderzoek naar de mate waarin online-diensten internetgebruikers "toestemming" mogen vragen voor het gebruik en doorgeven van hun persoonlijke gegevens. De meeste mensen die zich nu registreren bij een online-dienst, lezen de gebruiksvoorwaarden niet of nauwelijks, dat is dan geen goed geïnformeerde beslissing.

Bozkurt: "Er moeten vooral betere garanties komen dat internetgebruikers zelf kunnen beslissen wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt en ze het recht hebben hun persoonlijke informatie van websites en online-communities, zoals Hyves en Facebook, te verwijderen. Vooral veel jonge internetgebruikers stellen hun persoonlijke gegevens veel te gemakkelijk overal op internet beschikbaar en dat kan hen jarenlang blijven achtervolgen." Daarom wil het Europees Parlement een duidelijke richtlijn over hoeveel informatie webdiensten mogen vragen van gebruikers en mogen doorgeven aan derden."

Doordat de snelle ontwikkelingen van het internet telkens nieuwe mogelijkheden scheppen tot misbruik, moet ook Europol beter worden toegerust om nieuwe vormen van cybercriminaliteit snel te signaleren.