PvdA Europees parlement


Waarborg sociale aansprakelijkheid in productieketens

26 maart 2009

"Een grote overwinning voor de werknemers in Europa", zo benoemt PvdA-europarlementariër Jan Cremers de stemming vandaag in het Europees Parlement. Een meerderheid heeft ingestemd met het voorstel van Cremers en andere Europese sociaal-democraten om het bewust ontlopen van sociale verantwoordelijkheid in productieketens streng aan te pakken.

In situaties waarin gebruik wordt gemaakt van onderaanneming en uitbesteding, komt het voor dat bijvoorbeeld lonen en sociale premies niet worden uitbetaald. De Europese Commissie moet volgens het voorstel nieuwe wetgeving opstellen om frauduleus handelen in die productieketens te bestrijden. "De wet komt het midden- en kleinbedrijf tegemoet, dat bonafide commerciële activiteiten wenst te ontwikkelen en moet opboksen tegen oneerlijke concurrentie", volgens Cremers.

In arbeidsintensieve sectoren is uitbesteding en onderaanneming van het werk enorm toegenomen. PvdA-er Cremers: "In de Nederlandse bouw alleen al is er een toename van 20%, volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid." Het hoofdbedrijf sleept dan alleen nog maar de opdracht binnen, de uitvoering geschiedt in een keten van onderaannemers en toeleveranciers. Dit verschijnsel doet zich overal in Europa voor.

"Het gevolg is wel dat werknemers, die in dienst zijn van een onderaannemer, meestal een minder beschermde rechtspositie hebben. Uitzendbureaus, maar ook minder bonafide arbeidsbemiddelaars of koppelbazen proberen alles te omzeilen wat wettelijk verplicht is", aldus Cremers.

Het Europees Parlement vraagt nu om nieuwe regels die de sociale verantwoordelijkheid, onder meer de betaling van belasting, sociale premies en de gerechtigde lonen, in die productieketens vastlegt.

"Het is van het grootste belang om vast te leggen dat de hoofdopdrachtgever medeverantwoordelijk blijft. Gaat een onderaannemer failliet, dan moet de hoofdaannemer voor de afwikkeling van de sociale verplichtingen verantwoordelijk worden gesteld", aldus Cremers. "Dat geldt zeker in de situatie waar het hoofdbedrijf de uitbesteding bewust gebruikt als wervingsmethode voor het arbeidsintensieve deel van een productieproces en als een strategie om de directe arbeidskosten te drukken".