Gemeente Bussum

Een stralende Opschoondag 2009

Op zaterdag 21 maart jl. trok een groep van ca. 20 enthousiaste vrijwilligers, gestoken in gele veiligheidshesjes en gewapend met afvalgrijpers en handschoenen het drop in om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag 2009. Bussum sloot zich op deze wijze aan bij de landelijke actie van de stichting Nederland schoon. Hiermee werden aanwezigen geattendeerd op het zwerfafval dat in het dorp bewust of onbewust achter blijft.

Ontvangst

Op deze zonovergoten ochtend verzamelde de deelnemers, o.a. bestaande uit bewoners en vertegenwoordigers uit de politiek, zich op het gemeentehuis. Wethouder Gerard Boekhoff hete de aanwezige welkom en was blij met de opkomst en het gemengde gezelschap variërend van zeer jong tot niet meer zo jong. Hij zei dat zwerfaval een gezamenlijk probleem is dat we ook gezamenlijk op moeten lossen. Veder melde hij Bussum eind 2008 heeft Bussum in het kader van het landelijke impulsprogramma een subsidie heeft gekregen om een onderzoek uit te laten voeren naar de stand van zaken op het gebied van zwerfafval in Bussum. Hieruit bleek dat Bussum ten opzichten van het landelijk gemiddelde niet slecht scoort.

Regionaal project

De komende 2 jaar doet Bussum ook mee aan een gezamenlijke aanpak van zwerfafval in regionaal verband. Voor een uitleg hierover gaf de wethouder het woord aan de heer Gijs van Bezooijen die het project voor de regio trekt. In zijn woordje gaf de heer van Bezooijen aan dat zwerfafval een kwestie van mentaliteit is en dat de regiogemeenten gezamenlijk met de GAD, GNR en Natuurmonumenten gaan werken aan zwerfafval. Op het programma staan bijvoorbeeld scholenprojecten, een gerichte voorlichtingcampagne en overleg op gebied van handhaving. Door samen te werken wil de regio inwoners en bedrijven bewust maken van zwerfafval. En hopen door deze tweejarige gezamenlijke aanpak een gedragsverandering in gang te zetten. Ook dit project wordt ondersteund door een subsidie van het impulsprogramma.

Actie

Na deze woorden ging de groep vrijwilligers aan de slag. Het grootste deel van de groep ging naar het centrum waar ze op veel belangstelling konden rekenen. Er werden ook pennen en kleurpotloden aan het winkelend publiek uitgedeeld en daarbij verteld waar de actie voor diende.

Een van de deelnemers van de groep toog in haar eigen woonomgeving aan de slag en sloot zich bij de afsluiting weer aan bij de groep.

Afvalinfopunt

Op het Julianaplein was het afvalinfopunt van de GAD aanwezig. De aanwezige medewerkers deelde leuke cadeautjes uit en gaven voorlichting over afval en zwerfafval in het bijzonder.

Afsluiting

Aan het eind van de ochtend werd er tijdens een afsluitende lunch door de deelnemers nog wat nagepraat over hun inzet van deze morgen. De wethouder gaf aan dat hij blij was met de actie. Enerzijds omdat het dorp nu weer schoon was op de gelopen route. Dat mensen er een signaal is afgegeven naar de gebruikers van de openbare ruimte. En als laatste omdat hij blij is met het werk dat de aanwezige, en hieronder twee hele jonge deelnemers, verzet hebben.