Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


zellingen

Hollandsche IJssel: saneren vaarweg en inrichting zellingen

In de periode 2009-2010 gaat Rijkswaterstaat werkzaamheden in de Hollandsche IJssel uitvoeren. De werkzaamheden bestaan uit het saneren van de vaarweg en de sanering en herinrichting van diverse zellingen.

Nieuw Besluit Bodemkwaliteit

De sanering van land- en waterbodems is geregeld in het Besluit Bodemkwaliteit. Hierin is geregeld hoe om te gaan met verontreinigingen in de (water)bodem en verontreinigde baggerspecie dat bij baggeren vrij komt.

Op 1 januari 2008 is het Besluit bodemkwaliteit in werking getreden. Het beschermen van de bodem is hiermee een stuk gemakkelijker geworden. In het nieuwe besluit is vastgelegd hoe de bodem nu en in de toekomst zo goed mogelijk kan worden gebruikt en beschermd. Het nieuwe besluit vereenvoudigt de sterk versnipperde regels voor grond en baggerspecie. Daarnaast geeft het besluit meer ruimte en verantwoordelijkheid aan gemeenten, waterschappen en provincies om eigen bodembeleid te voeren.

Voor de vaarweg van de Hollandsche IJssel zijn er in 2007 waterbodemonderzoeken uitgevoerd. De conclusies uit deze onderzoeken waren gebaseerd op de toen geldende regelgeving en normen. De onderzoeksresultaten zijn nu opnieuw geĂŻnterpreteerd volgens het nieuwe Besluit bodemkwaliteit. Dit heeft geleid tot een vermindering van de hoeveelheden te saneren baggerspecie. Het nieuwe Besluit Bodemkwaliteit heeft echter geen gevolgen voor de inzet van Rijkswaterstaat voor het Project Hollandsche IJssel. De sanering van diverse locaties en herinrichting van oevers langs de Hollandsche IJssel is nog steeds het doel van het project.

Voor meer informatie over deze werkzaamheden kunt u (gratis) contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat op 0800-8002.

bodemsanering_small.jpg (16 Kb)