De Nederlandse Bank

Inleiding President bij persconferentie Jaarverslag DNB 2008

Persbericht

Datum 26 maart 2009

We leven in onzekere tijden. Veel mensen vrezen voor hun baan of hebben angst om met minder inkomen te moeten rondkomen. Er is ook veel boosheid. Maar boosheid mag niet de drijfveer zijn voor het te voeren beleid. Alles staat of valt met herstel van vertrouwen. Krachtige en overtuigende ingrepen door overheden en centrale banken zijn daarvoor noodzakelijk. Een gezonde financiële sector is een cruciale voorwaarde voor groeiherstel van inkomens en werkgelegenheid.

Daarom zijn en worden er op massieve schaal noodverbanden aangelegd ter bescherming van instellingen en markten. Het toezicht op de Nederlandse financiële sector is het afgelopen jaar buitengewoon intensief geweest, met een grote nadruk op crisis management.

Hoe ernstig de huidige situatie ook is, deze crisis gaat voorbij. Stimulerende maatregelen moeten daarom tijdelijk van aard zijn, of voorzien van permanente dekking. De ontwikkeling op langere termijn moet voor ogen worden gehouden. De budgettaire discipline mag niet verloren gaan voor het oplossen van een probleem dat enkele jaren in beslag zal nemen. Dit is een belangrijke toetssteen voor het crisispakket van de Nederlandse overheid. In hetzelfde kader moet worden voorkomen dat maatregelen gericht op herstel van dekkingsgraden van pensioenfondsen naar een té verre toekomst worden verschoven. Verder is het voor een duurzaam vertrouwensherstel nodig dat de overheden gepaste afstand houden van de instellingen waarin belangen zijn genomen. Dit omwille van een gezonde concurrentie en een efficiënte bedrijfsvoering. Hoe groter de afstand des te makkelijker zal de overheid zich ook te zijner tijd kunnen terugtrekken uit de financiële sector.

De kredietcrisis kent een complex van oorzaken en aanleidingen, waarbij vele partijen betrokken zijn. Naast de bankiers, de aandeelhouders, de accountants, de rating instituten en de regelgevers hebben ook de toezichthouders de crisis niet kunnen voorkomen. Het is zaak lessen daaruit te trekken. In internationaal verband wordt het financiële toezicht op nieuwe leest geschoeid, een proces dat al voor het uitbreken van de crisis was begonnen maar dat nu in een stroomversnelling is geraakt. De opgave is een regime in te richten dat risicoverminderend werkt maar toch voldoende ruimte biedt voor innovaties. De toezichthouders zijn in diverse fora voortvarend aan de slag gegaan om de geconstateerde lacunes in het nationale en internationale toezicht te dichten, de beginselen voor een verantwoord beloningsbeleid te formuleren, nieuwe afspraken te maken over kapitaalbuffers en inzicht te verwerven in de schuldopbouw van instellingen. In dat verband is het gewenst dat de samenwerking tussen internationale toezichthouders wordt versterkt.

Er is ook aanleiding voor een verdere herbezinning op bepaalde strategische aspecten van het monetaire beleid. Prijsontwikkelingen op vermogensmarkten blijken van grote invloed te zijn op de financiële en economische stabiliteit. Daarom moeten deze een belangrijkere rol in de monetaire strategie gaan spelen.

Het toekomstbeeld van de financiële sector is nog niet helder, maar enkele contouren zijn wel zichtbaar. Aannemelijk is dat banken zich voorlopig meer in de eigen regio zullen terugtrekken. De retailmarkt als financieringsbron wordt belangrijker. Innovatieve bedrijfsprocessen, zoals het doorverkopen van leningen en risico's, zullen prudenter moeten worden vormgegeven. Nieuwe solvabiliteitsregels, die gepland staan voor 2012, stellen de verzekeraars voor een grote uitdaging. Een verdere consolidatieslag in deze sector ligt voor de hand. Hogere eisen aan pensioenfondsen zullen leiden tot verdere professionalisering en clustering van fondsen. In de financiële sector zullen waarden als integriteit, duurzaamheid en dienstbaarheid in belang moeten toenemen.

---

Lees voor

Jaarverslag 2008

Webcast Jaarverslag 2008 Bekijk de persconferentie DNB-Jaarverslag 2008 via DNB Web TV

Jaarverslag 2008 Online

Het DNB Jaarverslag 2008 online Raadpleeg het DNB Jaarverslag 2008 Online