Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Inmetingen waterlopen

Publicatiedatum : 26 maart 2009

In opdracht van het waterschap Zeeuws-Vlaanderen zijn er nu in de verschillende polders in Zeeuws-Vlaanderen meetploegen aan het werk. Met geavanceerde apparatuur verzamelen zij de benodigde gegevens van de waterlopen. Het waterschap heeft deze gegevens nodig voor het onderbouwen en uitvoeren van plannen, peilbesluiten, watertoetsen of ter voorbereiding van maatregelen tegen wateroverlast. Ook voor het dagelijks beheer en onderhoud van de waterlopen is het noodzakelijk dat het waterschap over goed cijfermateriaal beschikt. Een actueel beheerregister waterlopen en een volledige waterlopenlegger zijn de onmisbare bronnen van informatie voor de activiteiten van het waterschap. Momenteel zijn diverse meetploegen actief in de afwateringsgebieden Nummer Een, Nol Zeven, Othene en Campen. Dit kunnen waterschapsmedewerkers zijn, of personeel van door het waterschap ingehuurde landmeetkundige bureaus. Het waterschap wil dit register en de legger in 2013 klaar hebben. Er is de komende jaren nog een aanzienlijke klus te klaren, er moet nog circa. 3.200 km waterloop worden ingemeten.

Inmetingen voor Stedelijke waterplannen
Ten behoeve van de voorbereiding van maatregelen in het stedelijk gebied van de gemeenten Hulst en Terneuzen worden momenteel ook metingen verricht door een landmeetkundig bureau. Deze metingen geschieden op gezamenlijk initiatief van de genoemde gemeenten en het waterschap als uitwerking van de stedelijke waterplannen.

Op het waterschapskantoor worden de digitale gegevens bewaard in een geautomatiseerd systeem. Hiermee kunnen vervolgens allerlei analyses en berekeningen worden gemaakt, waarmee de in het watersysteem te nemen maatregelen op een goede manier kunnen worden onderbouwd.

Terneuzen, 26 maart 2009
Persbericht Nr. 2009/10