Gemeente Helmond


Opplusregeling voor Helmondse 55+-er

Met de Opplusregeling kunnen Helmondse 55+-ers kleinschalige aanpassingen in hun woning laten maken, wat zorgt voor een verhoging van het wooncomfort.

De gemeente Helmond stelt ook dit jaar subsidie beschikbaar voor inwoners van Helmond van 55 jaar en ouder met een koopwoning. De subsidieregeling bekend onder de naam Opplusregeling 2009 is door de gemeente met een jaar verlengd, na goede ervaringen in 2008.

Helmonders van 55 jaar en ouder met een koopwoning komen in aanmerking voor de subsidieregeling, wanneer zij voor ten minste 800 euro aan verbeteringen en aanpassingen in hun woning laten doorvoeren. 400 euro van dat bedrag wordt dan vergoed door de subsidie uit de Opplusregeling 2009. De voorwaarden voor bewoners van een huurwoning worden bepaald door de woningcorporatie of verhuurder.

Beter wooncomfort

Voorbeelden van kleinschalige aanpassingen in de woning zijn een verhoogde toiletpot, een seniorenslot bij de hoofdingang, wandbeugels in toilet en douche en een tweede trapleuning. Veel van deze voorzieningen zorgen voor een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van de woning en bezorgen de 55+-er daarmee verhoging van het wooncomfort. Bovendien worden door het plaatsen van de genoemde aanpassingen fysieke belemmeringen weggenomen, waardoor de bewoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

De subsidie aanvragen

De subsidie is aan te vragen via het Digitaal Loket, in de Stadswinkel en bij het team Wonen van de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente Helmond. Bewoners van een huurhuis kunnen bij hun woningcorporatie of verhuurder informeren naar de voorwaarden en mogelijkheden. Helmonders die recht denken te hebben op woningaanpassingen volgens de WMO kunnen het beste eerst contact opnemen met de Zorgpoort.

Succes in 2008

De gemeente Helmond is op 1 januari 2008 gestart met de Opplusregeling. Na zeer goede ervaringen van zowel bewoners als woningcorporaties, heeft de gemeente besloten de subsidie ook in 2009 beschikbaar te stellen.