Politie Hollands Midden

Bodegraven-Waddinxveen jaaroverzicht 2008

Bodegraven-Waddinxveen, 26-03-2009 o Ingrid Helleman, teamchef van politieteam Waddinxveen-Boskoop neemt eind maart 2009 afscheid van het team. Ze heeft bijna 4 jaar met veel plezier leiding gegeven aan het team. Ze is trots op de medewerkers van het team, welke zich dag en nacht inzetten voor de veiligheid van de burgers. En met succes, want er zijn goede resultaten geboekt. Ingrid Helleman blikt terug op de veiligheidsresultaten van 2008.

Het politieteam Waddinxveen Boskoop had samen met de gemeenten voor 2008 een aantal speerpunten benoemd. De speerpunten bestaan uit het tegengaan van geweld, het voorkomen van woning- en bedrijfsinbraken, het verminderen van jeugdoverlast en inzet voor verkeersveiligheid.

Het afgelopen jaar is er al veel bereikt op deze onderwerpen. Met name in Boskoop is er een flinke daling in het aantal woninginbraken en bedrijfsinbraken op te merken. In 2008 werd er 40 keer in een woning in Boskoop ingebroken. In de jaren daarvoor lag dit aantal aanzienlijk hoger. De aanpak van een veelpleger welke verantwoordelijk was voor vele inbraken, heeft een positief effect gehad. Deze woninginbreker is voor langere tijd gedetineerd. Het aantal bedrijfsinbraken in Boskoop is in 2008 ook gedaald, namelijk van 61 aangiftes naar 54 aangiftes.

In Waddinxveen is het aantal woninginbraken iets toegenomen. In 2007 werd er 99 keer ingebroken, in 2008 is er uiteindelijk 106 keer ingebroken. De teamchef: Ten opzichte van het jaar 2007 is er slechts 7 keer meer ingebroken, maar toch moeten we er met elkaar voor zorgen dat het aantal inbraken afneemt en niet toeneemt. Gelukkig zijn beide gemeentes actief op het gebied van het Keurmerk Veilig Wonen voor nieuwbouw en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Het aantal bedrijfsinbraken is in Waddinxveen afgenomen, namelijk van 116 naar 90 inbraken in 2008.

In Boskoop is er een daling te zien in het aantal auto-inbraken en diefstallen van (brom)fietsen. De politie nam in 2008 105 keer een aangifte op van een inbraak in een auto. In 2007 lag dit aantal nog op 114. Ook het aantal (brom)fietsendiefstallen is tegen de landelijke trend in afgenomen van 100 naar 86 aangiftes. De hot-spots van fietsendiefstal is op de 3 stations in het gebied.

In Waddinxveen is het aantal (brom)fietsdiefstallen gelijk gebleven (2007 = 162/ 2008 = 162). Daarentegen is er wel een duidelijke stijging te zien in het aantal auto-inbraken. In 2007 werd er nog 158 keer ingebroken in een auto, in 2008 is dit gestegen naar 170. Een forse toename. Preventief toezicht is moeilijk omdat het heel verspreid in het gebied plaats vindt. Daarbij hebben we de hulp van de bewoners nodig. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, daarmee nodig je de dief uit, aldus de teamchef.

Het verminderen van jeugdoverlast zal het komende jaar een belangrijk onderwerp zijn binnen het team. De teamchef: In Boskoop zien we een toename van het aantal vernielingen en in Waddinxveen zien we een toename van het aantal meldingen van jeugdoverlast. Dat vraagt om actie. Dat zullen we als politie gezamenlijk met de gemeente op gaan pakken. Door samen op te treden weten de jongeren waar zij aan toe zijn en kunnen we resultaten bereiken.

Daarnaast zet de politie in op verkeersveiligheid. Snelheidcontroles, controles op alcohol in het verkeer en fietsverlichtingscontrole zullen door de politie het komende jaar ook weer volop gehouden worden.