Gemeente Achtkarspelen


Winnaars afvalprijsvraag nu echte afvaldeskundigen!

Woensdagmiddag 25 maart was het zo ver. De deelnemers aan de prijsvraag over afval die de gemeente Achtkarspelen enige tijd geleden heeft uitgeschreven gingen op excursie naar Ecopark de Wierde van Omrin. Op de Wierde worden verschillende afvalstromen gescheiden. De grootste stroom is restafval. Maar ook wit- en bruingoed, glas, autobanden, baggerslib, verontreinigde grond en bouw- en sloopafval worden naar De Wierde gebracht om verder gescheiden en/of bewerkt te worden.

Na een smakelijke lunch kreeg het gezelschap eerst een presentatie over wat er allemaal gebeurt op de Wierde. De deelnemers waren, als prijswinnaars van een afvalquiz, uiteraard al goed op de hoogte van het hoe en waarom van afvalscheiding. Dat bleek ook tijdens de presentatie. Op de meeste vragen van de rondleider werd feilloos het goede antwoord gegeven!

Daarna werden er fel gele hesjes en helmen uitgedeeld zodat iedereen veilig over het terrein en door de scheidingfabriek kon. De nadruk van het bezoek lag op de scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI). In de SBI wordt huishoudelijk restafval zoveel mogelijk gescheiden. Papier en kunststof worden eruit geblazen en met magneetbanden wordt het ijzerhoudend metaal verwijderd. Het organisch materiaal dat overblijft wordt uiteindelijk vergist. Door de vergisting komt biogas vrij dat wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit en warmte. De hoeveelheid opgewekte energie staat gelijk aan het verbruik van 14.000 huishoudens. Het gedeelte dat de Wierde zelf niet gebruikt wordt aan het openbare net geleverd. Iedereen bleef zich verbazen over de mogelijkheden en de omvang van het complex. De uitleg van de valkenier van Ecopark de Wierde was ook zeker interessant. De valkenier zorgt met zijn vogels dat de overlast door meeuwen zoveel mogelijk binnen de perken blijft.

Na al deze indrukken stond er nog een hapje en drankje klaar en daarna vertrok het hele gezelschap weer richting Buitenpost. Alle deelnemers waren erg enthousiast en onder de indruk van de werkzaamheden op de Wierde. Het initiatief van de gemeente om op deze manier aandacht te besteden aan afvalscheiding werd zeer gewaardeerd. Prijswinnaars in tenue

Â