Waterschap Peel en Maasvallei



Waterschap stelt veiligheid voorop

Publicatiedatum : 26 maart 2009

Op 25 maart 2009 heeft het algemeen bestuur het `Beheerplan waterkeringen 2009-2013' vastgesteld. In dit plan staat hoe het waterschap waterkeringen beheert en onderhoudt om de afgesproken veiligheid bij hoogwater te garanderen en te voldoen aan de veiligheidseisen. Sinds 2005 vallen de waterkeringen onder de landelijke Wet op de waterkering. Deze wet stelt eisen aan de kwaliteit van de waterkering. Een waterkering is een kunstmatige verhoging in het landschap om het achterliggende gebied te beschermen tegen overstroming, een dijk dus.

dijkpaal_200.jpg (19 Kb) Veiligheid voorop

Bij het beheer van waterkeringen staat veiligheid voorop. Het waterschap hanteert dan ook een strikt en terughoudend beleid voor alle initiatieven en ontwikkelingen die de veiligheid in het geding kunnen brengen. Het waterschap wil de wettelijk vereiste veiligheid op een zo effectief en efficiënt mogelijke wijze realiseren en behouden. Nieuwe waterkeringen moeten daarom robuust en duurzaam worden aangelegd en bestaande waterkeringen moeten efficiënt en doelmatig te beheren zijn. Groene, obstakelvrije dijken voldoen het beste aan deze criteria. Het waterschap zorgt dat zoveel mogelijk waterkeringen aan dit streefbeeld voldoen.

Demontabele waterkeringen

Als het waterpeil in de Maas dreigend wordt, bouwt het waterschap demontabele waterkeringen op uit aluminiumdelen. Deze demontabele waterkeringen hebben een grotere kans op falen. Het huidige areaal demontabele waterkeringen van Waterschap Peel en Maasvallei is voor Nederlandse begrippen zeer groot. Daarom komen er geen nieuwe demontabele waterkeringen meer. En waar kansen zich voordoen, vermindert het waterschap het bestaande areaal demontabele waterkeringen.

Beplanting en objecten

Bomen op de waterkering kunnen een risico vormen voor de veiligheid, doordat ze om kunnen waaien en daarmee een gat achterlaten in de waterkering. Struiken kunnen ervoor zorgen dat het gras op de waterkering niet overal goed kan groeien, waardoor bij hoogwater stukken uit de dijk kunnen wegspoelen.

Ook objecten, zoals schuttingen of bouwwerken, kunnen een risico vormen voor de veiligheid. Medewerkers van het waterschap moeten namelijk voldoende toegang hebben tot de waterkering, om bijvoorbeeld demontabel materiaal te plaatsen of de dijk te inspecteren. Waterschap Peel en Maasvallei gaat daarom in overleg met gemeenten en grondeigenaren om de risico's te beperken. Ook gaat zij meer inspecties uitvoeren om risicovolle situaties verder in beeld te brengen en waar nodig in overleg te treden voor het nemen van maatregelen.
© Waterschap Peel en Maasvallei