Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


26 mrt 2009

Cameratoezicht en extra politiecontroles bij station Anna Paulowna

De gemeente Anna Paulowna kondigt rond het NS-station extra maatregelen aan om fietsendiefstal en vandalisme tegen te gaan. Naast meer politietoezicht gaat de gemeente betere verlichting aanbrengen en camera's plaatsen. Hiertoe hebben de gemeente, politie, NS, ProRail en de KLPD de handen ineen geslagen.

Burgemeester Joyce Sylvester vindt dat het de spuigaten loopt. In 2008 zijn er ruim tachtig fietsen verdwenen bij het station. In vergelijking met omliggende gemeenten 'scoort' Anna Paulowna op deze punten viermaal zo hoog. Daarnaast baart het grote aantal vernielingen de burgemeester zorgen. Ze doet een beroep op de inwoners om vooral de politie te bellen als ze vernielingen of vandalisme signaleren. Als zij belangrijke zaken niet melden en geen aangifte doen, mist de politie informatie om zaken aan te pakken en op te lossen. De politie gaat de inwoners daarom steeds meer betrekken bij het politiewerk.

Lik-op-stuk-beleid
De gemeente laat de vandalen betalen voor hun daden door een lik-op-stuk-beleid te voeren. Als ze zich herhaaldelijk schuldig maken aan overtredingen moeten ze taakstraffen of werkzaamheden als vrijwilliger verrichten in hun eigen woonomgeving om herhaling van een overtreding te voorkomen. De denktank jeugd en veiligheid, die bestaat uit politie, jongerenwerk en gemeente onderneemt gerichte acties om de overlast en vernielingen terug te dringen. Dat doen zij samen met ouders, verzorgers, inwoners, scholen, sportverenigingen en lokaal maatschappelijke organisaties.