Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Bezoek staatssecretaris aan Mediacollege in de Rivierenbuurt

26-maart-2009

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt bracht donderdag 19 maart een bezoek aan het Mediacollege in de Dintelstraat.

Het bezoek was vanwege de landelijke Dag van de Leerplicht. Het Mediacollege heeft het schoolverzuim binnen korte tijd weten terug te dringen door een unieke aanpak.

Aanwezigheid
Zo controleert de conciërge de klassen iedere dag op aanwezigheid van leerlingen. Als een leerling niet aanwezig is neemt de school direct maatregelen. Allereerst wordt nagegaan of de leerling misschien ergens anders in de school is. Zo niet, dan volgt een telefoontje naar huis. Om leerlingen in de school te houden, zijn er geen tussenuren meer. En als een leraar ziek is, vangt het docententeam dat op.

Discussie
Bijsterveldt liep mee met de verzuimcoördinator om het succesvolle leerplichtbeleid van de school zelf te ervaren. En samen met wethouder Freek Ossel en portefeuillehouder Henk Boes discussieerde ze met leerlingen over een aantal stellingen.

Onderwerpen waren 'zonder diploma is het moeilijk om aan een baan te komen' en 'buiten de schoolvakanties op reis gaan'. Vooral dit laatste idee had veel voorstanders onder de leerlingen.

Acties
De landelijke Dag van de Leerplicht vond dit jaar voor de zesde keer plaats. In het hele land hadden scholen acties om aandacht te vragen voor het thema 'School? Bekijk teens anders!'

Leerlingen, ouders en leerkrachten stonden tijdens deze dag stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Scholen en gemeenten in het hele land worden door het Ministerie van Onderwijs gesteund bij de organisatie van acties.

staatssecretaris bezoekt mediacollege in amsterdam