Waterschap Aa en Maas

mooie, beleefbare beek

Van anonieme waterloop naar mooie, beleefbare beek

Publicatiedatum : 26 maart 2009

Na lange tijd van voorbereiding is de herinrichting van de beek De Rips nu zichtbaar voor iedereen. De werkzaamheden zijn momenteel in volle gang. Het is de bedoeling dat de Rips als een blauw-groen lint door het landschap van Gemert gaat stomen. Dat levert uiteindelijk een duidelijke meerwaarde aan de woon- en leefomgeving van de inwoners van Gemert.

De Rips was tot nu toe een weggestopt beekje dat ongezien door Gemert stroomt. Niet veel meer dan een vieze sloot met veel achterstallig onderhoud. Maar dat gaat de komende tijd veranderen. De Rips wordt momenteel namelijk opnieuw ingericht. Daarbij staat de waterveiligheid voorop maar ook de belevingswaarde van de beek speelt een belangrijke rol. Zo wordt de beek van flauwe oevers voorzien, gaat deels weer slingeren door het landschap, krijgt een onderhoudspad en wordt op de meeste plaatsen zelfs voorzien van een wandelpad. Door de roestachtige kleur oogt het water uit de beek misschien wat onfris (dat komt door ijzerrijk kwelwater dat vanuit de ondergrond opborrelt), maar het is van goede kwaliteit. Het biedt dus volop kansen voor de ontwikkeling van flora en fauna. Zeker als straks de beekbodem is uitgebaggerd en de ingezakte oevers zijn aangepakt. Daardoor kan de waterafvoer immers verbeteren. Kortom, de meerwaarde van De Rips voor Gemert wordt door de herinrichting aanzienlijk vergroot.
090326dsc01338.jpg (2809 Kb)

Van planvorming naar uitvoering
Het project is tot stand gekomen op initiatief van de gemeente Gemert-Bakel. In samenwerking met waterschap Aa en Maas zijn de uitgangspunten bepaald en is een ontwerp gemaakt. De direct betrokken bewoners en andere belanghebbenden hebben op een aantal avonden hun mening kunnen geven en ideeën kunnen inbrengen. Vervolgens is het eerste traject uitgewerkt tot een definitief plan. Dit traject loopt van de Wijst / Wethouder Jaspershof tot aan de Dros. De la Courtstraat. In de volgende fasen wordt De Rips tot aan het Binderseind (Rabobank) opgeknapt en beleefbaar gemaakt. De doelstelling is dan ook om begin 2011 een mooie, beleefbare beek te hebben van de Wijst tot in het centrum van Gemert. Een beek die goed te onderhouden is en waar men nog decennia lang van kan genieten. 090326dsc01330.jpg (2858 Kb)

Huidige werkzaamheden
De gemeente Gemert-Bakel heeft eind vorig jaar de opdracht verstrekt om De Rips opnieuw in te richten. In december is de aannemer (Jan Selten uit Uden) begonnen bij de Burg. de Bekkerlaan. Inmiddels zijn de werkzaamheden ook op andere plaatsen langs de beek zichtbaar. Zo worden er bij de Berglarenschool in de Dros. De la Courtstraat keerwanden geplaatst die later voorzien worden van metselwerk. Op diverse plaatsen in de kern van Gemert, zoals in de Dros. De la Courtstraat, Burg. de Bekkerlaan en Dros. Meijerstraat, wordt de komende twee maanden nog aan de beek gewerkt. Dit kan op bepaalde momenten overlast met zich mee brengen. De gemeente en de aannemer proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.