Gemeente Rhenen


K O P - S T U K K E N

Marcel Kop - schilderijen | schilderingen | beeldhouwwerken

De tentoonstelling KOP-STUKKEN biedt de bezoeker zicht op drie expressieve richtingen, waarin Marcel Kop uit Rhenen zich de afgelopen 10 jaar in alle vrijheid uitleeft: schilderijen, schilderingen en beeldhouwwerken.
U ontdekt kleurrijke abstracties, volgt de kunstenaar in zijn onderzoek naar de grenzen van wat je nog een schilderij kunt noemen en komt ongewone combinaties tegen van diverse steensoorten met verschillende metalen.

Vanaf 2001 besteedt Marcel Kop vrijwel al zijn vrije tijd aan schilderen en beeldhouwen. Conventionele olieverftechnieken en figuratieve voorstellingen ontwikkelden zich gaandeweg tot veel vrijere expressiemogelijkheden, zoals abstracties in acrylverf op "bewerkt" doek en houwen in steen. Geëigende technieken en kaders werden verlaten. Kop zoekt permanent vernieuwing in kleurgebruik, combinaties van technieken, "dragers" van schilderingen of samenstellingen van beelden, zoals het combineren van steensoorten met metalen (messing, koper of lood). "Er is geen groter genoegen", zegt Marcel "dan te genieten van de vrijheid van het uitleven in beeldende vormgeving."

schilderijen
Abstracties van landschappen of elementen uit het landschap, opgebouwd in grote kleurvlakken van acryl op doek. Alle werken zijn -in smalle baklijst- ingelijst en meten 100 x 100 cm.

schilderingen
In de schilderingen worden de grenzen van het platte vlak verkend, soms kleurrijk, dan weer vrijwel monochroom met acryl, harders, vernis, schilderijframe, board, multiplex als materiaal. de afmetingen zijn zeer divers; gemiddeld 1 m² opp. en de vorm is geometrisch: cirkel, vierkant, rechthoek, ruit, maar vooral ook volledig vrij.

beeldhouwwerken
Abstracties met een voortdurend appèl aan de tastzin in verschillende afwerkingsvormen in de beelden, zoals superglad gepolijst, volledig onbewerkt of zichtbaar patroon van beitelsnedes. Albast, serpentijn, agalmatoliet en marmer vormen het basismateriaal, waaraan soms koper, messing of lood wordt toegevoegd. Enkele beelden staan op een sokkel van basalt, hardsteen. De afmetingen bedragen doorgaans l x b x h = 40 x 20 x 30cm. De vorm is veelal organisch: elk beeld lijkt vrijgemaakt uit zijn vorm.

Marcel begon uit eigen beweging een zoektocht naar de grenzen van zijn expressieve mogelijkheden Hij hoopt u met een bezoek aan zijn tentoonstelling te inspireren en om - verder - open te staan voor vernieuwing.