Eigen Huis: Kabinet laat woningmarkt aan zijn lot over

26/03/2009 14:38

Vereniging Eigen Huis

Kabinet negeert voorstellen en laat woningmarkt aan zijn lot over

Amersfoort, 26 maart 2009

De woningmarkt wordt aan zijn lot overgelaten. Het kabinet negeert voorstellen van marktpartijen om deze belangrijke motor van de economie van nieuwe energie te voorzien en weer in beweging te krijgen. Daardoor loopt de woningmarkt onnodig schade op. De nieuwbouw zakt diep weg en de dynamiek op de markt voor bestaande woningen staat op een ongekend laag niveau. Vereniging Eigen Huis maakt zich ernstig zorgen over de toekomstige gevolgen van dit beleid.

Het gebrek aan daadkracht van het Kabinet zal op termijn vooral ten koste gaan van starters en andere financieel minder draagkrachtige burgers. Ondanks alle voorstellen die zijn gedaan, wordt er geen enkel initiatief genomen waardoor consumenten ook maar een vleugje meer vertrouwen in de woningmarkt krijgen.

Het Kabinet neemt alleen maatregelen die de bovenkant van de markt met een hogere bijtelling van het eigenwoningforfait belasten. De opbrengst van deze belastingverhoging is maar beperkt, terwijl het negatieve signaal dat er van uitgaat onevenredig groot is. De stagnatie op de woningmarkt zal hierdoor alleen maar verder toenemen. Bij het weer aantrekken van de economie zullen de bestaande problemen worden uitvergroot en daardoor nauwelijks nog oplosbaar zijn.

Positiever is Vereniging Eigen Huis over de investeringen die het Kabinet wil doen om woningen energiezuiniger te maken. Maar omdat deze maatregelen nog niet zijn uitgewerkt, is niet duidelijk is wat de consument er aan zal hebben. Vaststaat dat ze niet zullen leiden tot een beter functionerende woningmarkt.

Al jaren wordt door vrijwel alle marktpartijen aangedrongen op een integrale aanpak van de problemen op de woningmarkt. De opeenvolgende kabinetten Balkenende hebben hier oog noch oor voor gehad. De bestaande problemen zijn door de kredietcrisis verder aangescherpt en uitgediept. Het Kabinet vergeet ook nu de regie te nemen en schept geen kaders voor verbetering.





http://www.eigenhuis.nl