Gemeente Hoorn

Start reorganisatie Museumstoomtram ná besluit provincie

De colleges van Hoorn en Medemblik verwachten dat Provinciale Staten het besluit tot financiële steun aan de Museumstoomtram in mei of juni dit jaar neemt. Als dit besluit positief uitvalt, kan direct gestart worden met de reorganisatie en koerswijziging van de Museumstoomtram.

De benodigde veranderingen komen voort uit het bedrijfsplan Museumstoomtram Hoorn- Medemblik (opgesteld door De Gelder). Dit plan kreeg eind vorig jaar unanieme steun van de raden van Hoorn en Medemblik. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart.

De colleges van Hoorn en Medemblik vragen de provincie om een eenmalige financiële bijdrage van 614.000 euro. Dit is de helft van het bedrag dat nodig is om de vermogenspositie van de Museumstoomtram weer gezond te maken. De andere helft wordt (na positief besluit van de provincie) betaald door de gemeente Hoorn (307.000 euro), de gemeente Medemblik (147.360 euro) en andere West-Friese gemeenten. Op dit moment hebben zes van de negen West-Friese gemeenten hun bijdrage toegezegd. Drie gemeenten moeten nog een besluit nemen. Vanaf 2009 is een totaalbedrag van 383.500 euro nodig als jaarlijkse gemeentelijke bijdrage in de exploitatie van de stoomtram. Dit bedrag wordt opgebracht door Hoorn en Medemblik.

Wethouders Jack van Es (Hoorn) en Louw Jan Zwagerman (Medemblik) verwachten dat Provinciale Staten positief beslist. We gaan ervan uit dat ook de provincie deze belangrijke culturele en toeristische attractie in de regio wil behouden. Daarom starten we al wel met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het maken van een werkplan voor de invoering van het bedrijfsplan. Echter de daadwerkelijke reorganisatie en koerswijziging van de Museumstoomtram kunnen pas beginnen als duidelijk is dat ook de provincie haar cruciale bijdrage wil leveren.

Na invoering van het bedrijfsplan staat de museale functie ten dienste van de toeristische functie. De Museumstoomtram zal zijn collectie en bijbehorende kennis die de geschiedenis van de stoomtram in Nederland symboliseert, primair inzetten om een authentieke Hollandse historische reisbeleving aan te bieden. Op de langere termijn geeft deze koers het beste perspectief op een goede bedrijfsvoering en op continuïteit van de Museumstoomtram.
Laatste wijziging van deze pagina: 26 maart 2009