Siemens


Den Haag, donderdag 26 maart 2009

Energie uit steenkool wordt klimaatvriendelijker

Siemens en E.ON bouwen een pilotinstallatie voor het afvangen van kooldioxide (CO2). Het is de bedoeling dat in de installatie bij de kolencentrale Staudinger bij Hanau circa 90 procent van het CO2 uit een deelstroom van de emissies te wassen. De installatie zal in de zomer 2009 in bedrijf worden genomen.

Dankzij het speciale CO2-wasproces van Siemens wordt bij het afvangen van het broeikasgas verhoudingsgewijs weinig energie verbruikt en wordt het milieu niet belast. De toegepaste techniek werd in laboratoria beproefd en is geschikt om ook conventionele energiecentrales mee te moderniseren.

Volgens experts blijft steenkool een belangrijke energiebron. Prognoses laten zien dat het verbruik ervan zelfs zal toenemen, vooral in India en China. Doordat de CO2-uitstoot van kolencentrales relatief hoog is, is men druk bezig om deze energie klimaatvriendelijker te maken.

Met het zogenoemde post-combustion-capture-procedé wordt het rookgas, dat bij de verbranding ontstaat, in contact gebracht met een wasvloeistof. Het in het rookgas aanwezige CO2 bindt zich vervolgens aan het wasmiddel. Met een gering restant aan CO2 stroomt het gereinigde rookgas naar buiten, terwijl de wassubstantie verwarmd wordt met het doel, het gebonden CO2 er weer uit te verwijderen. Wat overblijft, is zuiver CO2, dat gecomprimeerd en naar opslagplaatsen getransporteerd kan worden. Ook de ondergrondse opslag van CO2 wordt momenteel onderzocht. Voor het wasmiddel dat niet is verbruikt, begint het proces weer van voor af aan.

Een grote uitdaging vormt het energieverbruik van de CO2-afvang: Hierdoor daalt het rendement van de centrale met meer dan tien procentpunten. De meeste energie kost de opwarming van het wasmiddel voor het regenereren van het gebonden CO2. De experts van Siemens Energy hebben daarom een wassubstantie gekozen met een lage energiebehoefte. Met behulp met de laboratoriuminstallatie hebben ze tal van procesparameters geoptimaliseerd. Belangrijk is onder andere de invloed van begleidende gassen zoals zuurstof of zwaveldioxide. Het resultaat is een CO2-wasmethode die slechts 9,2 procentpunten rendement kost en daarmee aanzienlijk minder energie verbruikt dan conventionele methodes.

Bovendien is het toegepaste wasmiddel bijzonder stabiel. Het reageert nauwelijks met sporenstoffen in het rookgas en blijft gedurende het verwerkingsproces vrijwel volledig behouden. Het verdwijnt dus niet zoals andere wassubstanties samen met het restgas. Met de pilotinstallatie wordt de technologie onder reële condities getest. Daarbij worden voornamelijk de chemische stabiliteit van de wassubstantie op de lange termijn en de effectiviteit van de methode getest. Daarnaast is het ook de bedoeling, het energieverbruik verder te verbeteren.