Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag

Den Haag, 26 maart 2009

'Plan benut de verborgen kracht die al in deze wijken zit'

Haagse wijken krijgen impuls door versterken eigen karakter

De karakteristieke eigenschappen van de wijken Transvaal en Regentesse Zuid worden versterkt, waardoor de wijken tevens een economische impuls krijgen. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders vandaag met de vaststelling van het concept-masterplan 'Lijn 11 Zone', genoemd naar de tramlijn die de wijken met elkaar verbindt. Zo versterkt het plan de cultureel-creatieve bedrijvigheid rond de Energiecentrale in Regentesse Zuid. En bevorderen de komst van een Multicultureel Vrijetijdscomplex en de revitalisering van de Haagse Markt het multiculturele ondernemerschap in Transvaal. Het plan voorziet verder in de komst van zo'n 1000 extra woningen in Transvaal en Regentesse Zuid. 'Deze wijken komen van ver. Maar ze bezitten tegelijkertijd ontzettend veel verborgen kracht', aldus wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen). 'Dat is wat dit masterplan doet: het benut die kracht, zowel cultureel als economisch, en bouwt erop voort.'

Tramlijn 11 verbindt zeven locaties met elkaar, die tezamen Transvaal en Regentesse Zuid aantrekkelijker moeten maken. Het terrein rond de Energiecentrale in Regentesse Zuid wordt een culturele ontmoetingsplek waar creatieve bedrijven zich kunnen vestigen. Marnix Norder: 'Dit gebied heeft de potentie om een culturele hotspot te worden. Een woon- en uitgaansplek voor jongeren.' Een deel van de Energiecentrale krijgt een bestemming als podium voor kleinschalige optredens en evenementen. Er komt een brug die het gebied verbindt met het park De Verademing, aan de overkant van het Verversingskanaal. Het park zelf wordt opnieuw ingericht. Daardoor verbetert zowel de toegankelijkheid als de leefomgeving.

Voor Transvaal voorziet het masterplan in nieuwe voorzieningen zoals een Multicultureel Vrijetijdscomplex aan de Delftselaan. Dit complex kan onderdak bieden aan ondernemingen als een hotel, een grand café, een restaurant en een zalencentrum voor congressen, feesten en theatervoorstellingen. Het tracé van lijn 11 door Transvaal krijgt verder een aantrekkelijkere aanblik door het herstellen van de doorkijk op de Haagse Markt, die nu nog geblokkeerd wordt door een muur van containers. De Haagse Markt zelf wordt gerevitaliseerd door een herinrichting van het marktterrein. Op de entrees komen nieuwe kopgebouwen en de ondergrondse parkeergarage wordt uitgebreid. 'Met het verbeteren van de Haagse Markt, maar ook de herstructurering van bedrijventerrein Uitenhagestraat, creëren we banen voor de bewoners van Transvaal', aldus Marnix Norder. 'Er zit zoveel kracht in deze wijk. Hindoestanen uit heel Nederland komen er winkelen. De Haagse Markt is nu al de grootste van Europa. Die kracht gaat dit plan optimaal benutten.'

Naast meer banen en bezoekers moet het plan ook een fors aantal woningen opleveren. Zowel in Transvaal Noord (200 woningen) en in het gebied rond de Energiecentrale/Verademing (900 woningen) worden nieuwe woningen aan het gebied toegevoegd. Met de aanwas aan woningen kunnen huidige wijkbewoners doorgroeien naar nieuwe woonruimte en trekken de wijken bovendien nieuwe bewoners aan.

Intensieve samenspraak

Het concept-masterplan Lijn 11 Zone is tot stand gekomen na intensieve samenspraak met belanghebbenden en experts. Het plan is daardoor op diverse punten verbeterd. Zo gaat, indien haalbaar, lijn 11 op termijn midden door de Heemstraat en de Monstersestraat rijden. Gecombineerd met een nieuwe inrichting van het Hobbemaplein krijgt het gebied daarmee meer samenhang. Ook samenspraak-ideeën voor de invulling van de Energiecentrale, het Multicultureel Vrijetijdscomplex en het park De Verademing zijn in het concept-masterplan verwerkt. Samen met een klankbordgroep van omwonenden werkt de gemeente de komende maanden aan een nieuw ontwerp voor De Verademing en het naastgelegen Gemeentelijk Industrieterrein.

Milieu-effecten

Op basis van het concept-masterplan is een milieueffectrapport opgesteld. Het gaat met name om het Multicultureel Vrijetijdscomplex en verschillende energiebesparende maatregelen die mogelijk zijn binnen het masterplangebied. Tegelijk met het concept-masterplan is het milieueffectrapport in het college besproken. Het rapport ligt van 25 maart tot en met 6 mei voor bewoners ter inzage. Waar de samenspraak in het kader van het masterplan Lijn 11 Zone inmiddels is afgerond, kunnen reacties op het milieueffectrapport nog wel leiden tot aanpassingen in het definitieve masterplan Lijn 11 Zone. Het definitieve masterplan wordt naar verwachting in september 2009 door de gemeenteraad besproken.



Gemeente Den Haag