Partij van de Arbeid

'Maatregelen solide en verstandig'

26-03-2009 02:12

De PvdA zegt volmondig ja tegen de maatregelen van het kabinet. Behoud van werkgelegenheid en het tegengaan van werkloosheid zijn topprioriteit, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en de maatregelen zijn solide, verstandig en duurzaam. Dat zei Mariëtte Hamer tijdens het debat over deze maatregelen.

Lees de volledige bijdrage (html) >

Lees de volledige bijdrage (pdf) >

Hamer gaf aan om meerdere redenen volledig achter het pakket aan maatregelen te staan:

Werk
Hamer: Behoud van werkgelegenheid en het tegengaan van werkloosheid zijn nu topprioriteit. De jeugdwerkloosheid voorop. Daarom geven wij 250 miljoen extra uit om dit te voorkomen.

Sterkste schouders dragen zwaarste lasten
Hamer omarmt het plan ook omdat de rekening van deze crisis niet bij de meest kwetsbaren wordt gelegd: Dit kabinet is het kabinet van eerlijk delen. Juist in deze moeilijke tijden moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat betekent dat er niet bezuinigd wordt op thuiszorg en de AWBZ en geen bezuinigingen op uitkeringen. Ook wordt er niet bezuinigd op ontwikkelingshulp en komt er extra geld voor schuldhulpverlening.

Solide
Hamer: De rekening van deze crisis moeten wij samen betalen. Dat betekent ook hier: eerlijk delen. Ook tussen generaties. Na ons niet de zondvloed. Wij houden ons huishoudboekje solide, zodat de sociale zekerheid, het onderwijs en de zorg ook voor onze kinderen betaalbaar blijven. Daarom maken wij een speciale wet die regelt dat bij herstel van de economie de overheidsfinanciën weer op orde komen.

Economisch verstandig
Tijdens de crisis wordt niet bezuinigd maar geïnvesteerd. Hamer: Zo verzachten wij de gevolgen van de economische neergang. Daarom hebben wij nu tijdelijk de begrotingsregels losgelaten. Daar nu tegen wil en dank aan vasthouden is een ramp voor de werkgelegenheid. De partij van de Arbeid heeft consequent volgehouden: eerst investeren, dan terugverdienen. Dat gaat het kabinet nu ook doen.

Lange termijn
Bij eerdere debatten over de crisis vroeg Mariëtte Hamer het kabinet om een Masterplan. Dit ligt er nu volgens haar: De agenda voor dit Masterplan ligt er nu. () Met deze agenda kunnen we beter uit deze crisis komen dan we er in gingen. Er wordt fors geïnvesteerd in schone energie. Ook worden woningen en scholen geïsoleerd, komt er extra geld boor onderwijs, kennis en innovatie en wordt geïnvesteerd in stedelijke vernieuwing en in krachtige wijken.

Morele agenda
Hamer benadrukte tenslotte dat de agenda van dit kabinet reikt verder dan het stimuleren van de economie en het betalen daarvan. Hamer: Met de morele agenda rekenen wij af met het morele tekort dat het casinokapitalisme heeft achtergelaten.(..) Wij zullen de financiële sector hervormen zodat er een omslag komt van perverse bonuscultuur naar een verantwoord beloningsbeleid.