Gemeente Lingewaard


In de regio Arnhem wordt hard gewerkt aan de oprichting van het Centrum voor Jeugd en Gezin, kortweg CJG. Op 1 april 2009 gaat de Backoffice CJG regio Arnhem van start. De backoffice gaat werken voor verschillende gemeenten en professionals. Ook Lingewaard doet hieraan mee, samen met tien andere gemeenten (Arnhem, Doesburg, Duiven, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar). Deze gemeenten hebben met elkaar afgesproken om in de komende jaren ieder één of meerdere lokale CJGs te openen. Deze lokale CJGs worden vervolgens dus ondersteund door een gezamenlijke backoffice.

Wat doet een CJG eigenlijk?
De lokale CJGs gaan open in de periode tot 2011. Het is de bedoeling dat jeugd en opvoeders gemakkelijk even binnen kunnen lopen. Hoe dit het beste vorm gegeven kan worden, beslist iedere regiogemeente zelf. Onder het motto: Eén kind, één gezin, één plan, helpt het CJG bij het opstellen van een plan van aanpak en het coördineren van hulp. Het CJG wil opvoed- en opgroeiproblemen voorkomen, problemen vroeg signaleren en lichte hulp aanbieden.

Gezamenlijke backoffice
De backoffice CJG ondersteunt de lokale CJGs in de gemeenten. Daarnaast zorgt de backoffice voor regionale, interactieve websites met informatie over opvoeden en opgroeien. De backoffice is ook het zorgcoördinatiepunt voor bestaande organisaties en professionals die zich met jeugd en gezin bezighouden. Dit betekent dat hulpverlening aan jongeren en gezinnen effectiever wordt door een betere samenwerking tussen organisaties. Om dit werk goed te kunnen dien, krijgt de backoffice de beschikking over de Verwijsindex Risicojongeren Regio Arnhem (VIRA) en te zijner tijd over het Elektronisch Kinddossier (EKD).

Wat gebeurt er op 1 april?
Tijdens de opening van de Backoffice CJG op 1 april worden twee convenanten ondertekend: het convenant CJG regio Arnhem én het convenant Verwijsindex (VIRA).

Het convenant CJG regio Arnhem bekrachtigt de samenwerking van de 11 regiogemeenten met de belangrijkste kernpartners in jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijk werk en onderwijs. Het convenant benadrukt de gezamenlijke visie en legt de basisafspraken vast.

De Verwijsindex is een belangrijk instrument binnen het CJG. Het is een informatiesysteem voor het tijdig signaleren van risicojongeren en gezinnen. Professionals en ondersteuners kunnen vanaf 1 april hun zorg over kinderen in een centraal systeem registreren.

Meer weten?
Voor meer informatie over de Centra voor Jeugd en Gezin regio Arnhem kunt u terecht op de website www.cjgregioarnhem.nl.