FNV

26-3-2009

Tegengeluid van Wajongeren

Jongeren met een handicap hebben vanmorgen voor het gebouw van de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de plannen van het kabinet om ingrijpende wijzigingen aan te brengen in de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jongeren). Onder meer leerlingen van het speciaal onderwijs lieten de Tweede Kamerleden met tromgeroffel horen wat zij van deze plannen vinden. Een CDA-kamerlid kreeg een hart overhandigd om aan minister Donner te geven, met de vraag om zijn hart te laten spreken.

{2009-03-26%20Actie%20Wajong%20-%20jongeren_tcm7-22940.jpg}

Volgens de voorstellen van minister Donner zou de beloning van jonggehandicapten negen jaar lang onder het wettelijk minimum kunnen liggen. Daarnaast zou deze kwetsbare groep nauwelijks meer een beroep kunnen doen op de WSW (Wet sociale werkvoorziening).

Vrijblijvendheid Voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong leverde in een toespraak kritiek op de vrijblijvendheid voor de werkgevers. "Werkgevers hoeven in het nieuwe plan niets, ze mogen banen geven aan wajongeren maar hoeven dat niet! Dat is niet eerlijk. Als jongeren moeten, dan moeten de werkgevers ook."

Sociale werkvoorziening De Glas hekelde ook de inperking van de sociale werkvoorziening. "Ons kabinet zegt toch dat iedereen mee moet doen? Nou,dat lukt echt niet als de sociale werkvoorziening op slot gaat voor wajongeren."

Minimumloon Ten slotte pleitte de voorzitter van FNV Jong voor rechtvaardige beloning en gelijke behandeling ten opzichte van alle andere werknemers. "Iedere werknemer heeft recht op het minimumloon. Maar als je de pech hebt en iets mankeert aan je lijf of je hoofd en dan toch gaat werken, zoveel als je kunt, dan zou je toch ook recht moeten hebben op het minimumloon!"

{2009-03-26%20Actie%20Wajong%20-%20Jeroen%20de%20Glas_tcm7-22941.jpg}