VU medisch centrum

Betaalautomaat op de spoedeisende hulp

26 maart 2009

Patiënten die de kosten van behandeling op de spoedeisende hulp zelf moeten betalen, kunnen dat sinds kort via een betaalautomaat doen. Deze betaalautomaat accepteert contant geld in zowel euro's als Britse ponden, creditkaarten en pinbetalingen. VU medisch centrum is het eerste ziekenhuis dat over een dergelijk apparaat, de SafePay, beschikt. Patiënten kunnen vierentwintig uur per dag veilig contant betalen via een gesloten systeem. Het geld komt in een kluis terecht, buiten handbereik van eventuele kwaadwillenden. Dagelijks komen er patiënten naar de spoedeisende hulp die niet of niet voldoende verzekerd blijken te zijn. Het gaat daarbij zowel om toeristen als om vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven. Contante betaling, de enige manier waarop zeker is dat de factuur wordt voldaan, was echter niet mogelijk, omdat dit een verhoogd veiligheidsrisico met zich meebrengt. Er was daarom besloten dat de afdeling geen contant geld mocht aannemen.
De overheid vergoedt echter alleen onbetaalde behandelingen, als een organisatie er alles aan heeft gedaan om het geld zelf binnen te krijgen. Het gaat per patiënt om een bedrag van gemiddeld 300 euro. Daarom werden er rekeningen gestuurd, maar die werden lang niet altijd voldaan. Soms kon men overigens zelfs geen adres opgeven waar de nota naar kon worden verstuurd.
De SafePay bestaat uit drie onderdelen: een invoerstation voor bankbiljetten, een invoerstation voor munten en een pinbetaalautomaat. Het apparaat werd begin maart schuin tegenover de balie neergezet en wordt momenteel uitgetest. Alles zou voor de paasvakantie goed moeten functioneren. Hoewel het aantal buitenlanders in Amsterdam door de kredietcrisis is teruggelopen, verwacht de spoedeisende hulp rond de paasdagen weer een grote toestroom van toeristen en dus van patiënten.

Monique Krinkels
bron: Tracer