Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 26 maart 2009

Participatie en inspraak Amersfoort: helder, begrijpelijk en eenduidig

Gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat inwoners en organisaties participeren bij het ontwikkelen van plannen of projecten. Want dat leidt tot betere plannen, betere besluitvorming en meer betrokkenheid van Amersfoorters bij hun stad. Voor goede participatie is het van groot belang dat alle deelnemers vooraf weten waar ze aan toe zijn. Om dit te bereiken willen burgemeester en wethouders een eenduidige en heldere werkwijze participatie en inspraak invoeren. Voorstellen daarvoor zijn aan de gemeenteraad toegestuurd.

Dinsdag 24 maart 2009 besprak het college de nieuwe participatie- en inspraakverordening en de notitie Participatie en Inspraak in Amersfoort. Doel van de afspraken in deze documenten is het realiseren van een navolgbare, begrijpelijke en eenduidige manier van werken binnen de gemeente.

De afspraken moeten ertoe leiden dat voor iedereen te volgen is hoe de keuze voor wel of geen participatie bij een project tot stand is gekomen. Ook moet voortaan vooraf duidelijkheid zijn over de mate van invloed die inwoners en andere betrokken partijen hebben bij een participatietraject. Tevens moeten de verbeteringen ertoe leiden dat participatie- en inspraaktrajecten niet onnodig lang duren.

Stadsbijeenkomsten
Dat inwoners participatie- en inspraak belangrijk vinden, bleek tijdens de twee stadsbijeenkomsten participatie die de gemeente in mei en november 2008 organiseerde. Ruim 800 inwoners, die onlangs hadden meegedaan aan een participatietraject, werden hiervoor uitgenodigd. Op deze zeer goed bezochte bijeenkomsten (in totaal ca. 250 aanwezigen) werden door betrokken Amerfoorters tal van suggesties gedaan. De belangrijkste aandachtspunten die werden aangedragen waren: zorg voor meer duidelijkheid bij de start van een participatieproces, neem inwoners serieus, geef ze meer zeggenschap over hun buurt en geef ze volledige en begrijpelijke informatie. Mede op basis van deze uitkomsten is de werkwijze bij participatie en inspraak herzien en verbeterd.

De verordening
In de nieuwe verordening inspraak en participatie wordt vastgelegd dat het gemeentebestuur aan het begin van een besluitvormingstraject de mate en vorm van participatie bepaalt en beargumenteert. Op die manier is het voor inwoners en organisaties vanaf het begin duidelijk waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en hoeveel invloed zij kunnen uitoefenen.

Hoe nu verder?
De verordening en het raadsvoorstel participatie en inspraak worden ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Noot voor de redactie,