Waterschap Vallei & Eem

nieuwe dijkgraaf

Annemarie Moons voorgedragen als nieuwe dijkgraaf

Publicatiedatum : 26 maart 2009

Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft op woensdagavond 25 maart 2009 besloten om mevrouw Annemarie (J.M.P.) Moons voor te dragen als dijkgraaf van dit waterschap. Als de benoeming tijdig afkomt, begint ze per 1 juli in deze nieuwe functie.

Annemarie Moons Annemarie Moons (1965) is op dit moment namens de PvdA lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. Zij is vanaf maart 2007 verantwoordelijk voor de portefeuille economie, klimaat, duurzaamheid, waterveiligheid, Europese en internationale zaken, grote stedenbeleid, openbaar vervoer. Zij was vanaf 2005 gedeputeerde van milieu, natuur, water en handhaving.

Passie voor water

In Noord-Brabant geeft Annemarie Moons bestuurlijk leiding aan een aantal gebiedsgerichte projecten. Voorbeelden daarvan zijn het voorzitterschap van twee projecten in het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier: de Overdiepse Polder en de Noordwaard. Als gedeputeerde is zij verantwoordelijk voor de reconstructieprojecten Wijde Biesbosch en de Peel.

Zij heeft altijd al interesse en passie voor water gehad. Annemarie Moons is onder andere lid van het Landelijk Bestuurlijk Overleg Hoogwater en als zodanig betrokken bij de voorbereiding van de kabinetsreactie op het Deltaplan van de Commissie Veerman. Namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft zij, samen met de Unie van Waterschappen, zorg gedragen voor de Nederlandse inbreng op het Wereld Water Forum in Istanbul.

Boegbeeld

De dijkgraaf is verantwoordelijk voor de bestuurlijke aansturing van het waterschap en voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur. De functie is vergelijkbaar met die van burgemeester in een gemeente. De dijkgraaf is het boegbeeld van de organisatie en behartigt de contacten met andere overheden, het bedrijfsleven en de burgers in het gebied.

Het algemeen bestuur van het waterschap staat unaniem achter de aanbeveling om Annemarie Moons voor te dragen. Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland zal deze mede namens de provincie Utrecht doorgeleiden naar de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Uiteindelijk wordt de nieuwe dijkgraaf bij Koninklijk Besluit benoemd.

Van de Langemheen met pensioen Klaas van de Langemheen

De huidige dijkgraaf Klaas van de Langemheen gaat met pensioen en verlaat na ruim twaalf jaar het waterschap. Binnenkort hoopt hij 67 jaar te worden. Hij was de eerste dijkgraaf die nog twee jaar doorwerkte, nadat hij 65 jaar was geworden. Van de Langemheen treedt op 1 mei terug als dijkgraaf. Waarnemend dijkgraaf Dick Veldhuizen zal tot het aantreden van Annemarie Moons de honneurs waarnemen.