European Parliament

Debat over de resultaten van de Europese Voorjaarstop

Debat over de resultaten van de Europese Voorjaarstop

Europarlementsleden zijn met de huidige Voorzitter van de Europese Raad, de Tsjechische premier Mirek Topolánek, in debat getreden over de resultaten van de Europese Raad van 19-20 maart in Brussel. De Raad heeft zich voornamelijk over de economische crisis en de EUR 5 miljard voor energie-infrastructuur gebogen, evenals over energiezekerheid, klimaatverandering en andere onderwerpen.
Namens de Raad

In zijn openingstoespraak wees EU-Voorzitter en Tsjechisch premier Mirek TOPOLÁNEK kritiek als zou de EU niet genoeg doen om de crisis te bestrijden van de hand. Hij verwees naar het stimuleringspakket ten belope van EUR 400 miljard dat de lidstaten waren overeengekomen en naar "één van de grootste successen van de top" - de EUR 75 miljard voor het IMF om zijn financiële capaciteiten te versterken. Ook op het vlak van betere regelgeving waren de lidstaten het eens geworden dat hervorming nodig was. Hij benadrukte de rol van het Parlement, dat wetgeving inzake kredietratingagentschappen, solvabiliteitsvereisten en kapitaalvereisten voor banken zou moeten aannemen. Het herstelpakket bevatte ten slotte ook EUR 5 miljard, bedoeld voor de energie-infrastructuur, zei Topolánek.

Namens de Commissie

"De pessimistische voorspellingen hadden het bij het verkeerde eind - de Europese Raad heeft belangrijke beslissingen genomen, die aantonen dat wij verenigd zijn", zei Commissievoorzitter José Manuel BARROSO. Over de G20-top van 2 april zei hij: "we moeten het mondiale financiële systeem doordringen van ethische waarden", om ervoor te zorgen dat het ten dienste staat van burgers." Barroso hoopte dat de voorgestelde regelgevingsmaatregelen voor de financiële markten nog vóór de Europese verkiezingen door het Europees Parlement konden worden aangenomen.

Fractiewoordvoerders

"Europa heeft een routekaart voor de G20-top op 2 april vastgesteld, het slaagt er uiteindelijk in om als team te werken. Nationale oplossingen volstaan niet meer", zei Joseph DAUL (EVP-ED, FR). Hij riep de Raad op om alles in het werk te stellen om vooruitgang te boeken wat betreft de wetgevingsvoorstellen inzake kredietbeoordelingsagentschappen, kapitaalvereisten en de vereisten van Basel II.

Tegen EU-Voorzitter Topolánek zei Martin SCHULZ (PES, DE): "wat Gordon Brown gisteren in het Europees Parlement heeft gezegd staat haaks op wat u heeft gezegd. U heeft gezegd, de weg die de VS inslaan is historisch verkeerd, dat is de weg naar de hel. Dat is toch niet het niveau waarop de EU met de VS kan samenwerken", zei Schulz. "U vertegenwoordigt niet de EU, maar uzelf", verweet hij Topolánek nog.

Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) was blij dat "in alle verdeeldheid toch een positief pakket uit de Europese Raad was gekomen" en dat "de Raad Barroso uit de brand heeft gesleept door EUR 5 miljard in het herstelplan te stoppen." Hij riep de EU op om ervoor te zorgen dat dit geld "het onderzoek naar hernieuwbare energie niet zou vervangen. Groene groei blijft essentieel voor de burgers, nu en in de toekomst."

Adam Jerzy BIELAN (UEN, PL) gelukwenste Topolánek met de uistekende voorbereiding van de top. Wel was hij bezorgd over de voorgestelde maatregelen voor het Oosters Partnerschap: "we moeten meer doen om de Oosterse buren ertoe aan te zetten om met ons samen te werken."

Claude TURMES (GROENEN/EVA, LU) sprak over President Roosevelt's reactie op de economische crisis in de jaren '30. Hij had het vertrouwen van de burgers gekregen dankzij vier punten in zijn aanpak: "
herregelgeving", het herstel van het sociale weefsel, het feit dat hij de hele maatschappij bij zijn plan had betrokken en "zijn economische investering." Eenzelfde aanpak was nu nodig, maar met een sterke nadruk op groene investeringen en technologie.

Centraal om uit de crisis te raken stond volgens Vladimir REMEK (EVL/NGL, CZ) de vraag "hoe herstel je het vertrouwen? Wordt het vertrouwen hersteld door diegenen die de crisis hebben veroorzaakt, of moeten wij veranderingen brengen in de economie?" Hij was geen voorstander van het ondersteunen van grote bedrijven, maar zag liever steun voor groene technologieën om op die manier werkgelegenheid te creëren.

Hanne DAHL (IND/DEM, DK) verwees naar uitlatingen van Jacques Delors vorige week over de eurozone en over "het gebrek aan politieke wil om de financiële sector op te ruimen." Dahl noemde de resultaten van de Europese top "vaag". Delors had ook gezegd dat de Europese economieën veel te verschillend waren voor de euro, en Dahl bevestigde dit: "de euro is onderdeel van het probleem en kan niet bijdragen aan een oplossing."

Jana BOBOSÍKOVÁ (NI, CZ) verwelkomde de beslissing van de Europese Raad om besluiten over een herziening van het "onrealistische" Verdrag van Lissabon en de financiering van de klimaatverandering uit te stellen. Ze zwaaide Barroso lof toe, omdat die had gezegd dat de EU geen verbintenissen mocht aangaan op het vlak van klimaatverandering zolang andere spelers, zoals de VS en China, dat niet deden.

Overige sprekers

Hans BLOKLAND (IND/DEM, NL) noemde het akkoord van de EU-top "te mager om werk te maken van een nieuwe duurzaam ingerichte economie." De crises vroegen volgens hem om een nieuwe aanpak en noodzakelijke investeringen. Over de financiering van klimaatafspraken zei hij: "we hadden een akkoord verwacht over de financiering van de klimaatafspraken van Bali en Poznan. Het is zorgwekkend dat dit akkoord op de EU-top is uitgebleven. Waar is het EU-leiderschap als het aankomt op concrete financiering?"

Sophie IN 'T VELD (ALDE/ADLE, NL) zei "ik ben van mening dat je rekening moet houden met toekomstige generaties, dat je daar niet de rekening neer mag leggen. Ik denk dat het nu het moment is om te investeren in nieuwe technologieën en ook in kennis." Ten slotte maakte ze zich zorgen "over het nationalistisch taalgebruik en de neiging van alle nationale leiders tot 'eigen land eerst' oplossingen. Als je kijkt naar de opkomst van extreem rechts, dan zouden wij ons dat allemaal aan moeten trekken en moeten zorgen dat we dat aanpakken vóór de verkiezingen."

"Ook ik had meer echt Europese dimensie verwacht in de aanpak van de crisis, maar anderzijds is het nu meer het moment om uit te voeren wat we beslist hebben, eerder dan te blijven palaveren over bijkomende plannen", zei Jean-Luc DEHAENE (EVP-ED, BE). "Wij moeten ook tonen dat wij inderdaad eensgezind zijn en ik hoop dat inderdaad èn in Kopenhagen èn op de G-20 zal blijken dat Europa effectief met één stem spreekt. We moeten zorgen dat we ook intern onze verworvenheden niet in vraag stellen, dat de interne markt inderdaad een interne markt zonder binnenlands protectionisme blijft." Ten slotte pleitte Dehaene voor solidariteit met de nieuwe lidstaten.

Debat: 25 maart 2009
REF. : 20090324IPR52501

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie


* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51

Nadere informatie :


* Raadsvoorzitter Mirek Topolánek en Commissievoorzitter José Manuel Barroso (OR versie)

* Raadsvoorzitter Mirek Topolánek en Commissievoorzitter José Manuel Barroso (EN versie)

* Fractiewoordvoerders (OR versie)

* Fractiewoordvoerders (EN versie)