Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 26 maart 2009

Kenmerk 052

Amsterdam wil belang in NUON verkopen

Het Amsterdamse college van B&W is voornemens het belang van de gemeente in het productie- en leveringsbedrijf (PLB) van N.V. NUON te verkopen aan het Zweedse Vattenfall ÄB. Dat heeft wethouder Carolien Gehrels (Deelnemingen) vandaag gemeld aan de gemeenteraad. De transactie levert de gemeente Amsterdam de komende zes jaar ruim 800 miljoen op.

De energiemarkt wordt steeds internationaler. Uiteindelijk blijven er maar een paar grote spelers over. NUON gaat mee in die beweging. Gehrels: "NUON is onlangs gesplitst in het netwerk- en het commerciële deel. Het netwerk hoort duidelijk tot de overheidstaken, het commerciële deel levert een gemeente als Amsterdam veel risico op. En er is genoeg concurrentie: de klant kan kiezen uit ongeveer dertig aanbieders, waardoor de markt zijn werk doet. Met Vattenfall hebben we een goede `green deal' gesloten".

Het College van B&W heeft de verkoop van de aandelen getoetst aan zes van tevoren vastgelegde kwaliteitseisen. Dat levert het volgende beeld op:

· ambitieniveau duurzaamheidinvesteringen
Deze kwaliteitseis was zeer belangrijk voor het college. Gehrels: "De kernvraag was of het aandeelhoudersschap in NUON de meest effectieve wijze is om tot een duurzame energievoorziening voor de stad te komen. Ons antwoord daarop is nee. Vattenfall gaat de komende jaren 8 miljard euro investeren in duurzaamheid, en van de opbrengsten van de verkoop van ons aandelenpakket kunnen we in Amsterdam onder andere een duurzaam investeringsfonds maken. Zweeds geld voor Amsterdamse investeringen dus."

· consequenties voor de werkgelegenheid
De transactie heeft geen consequenties voor de werkgelegenheid. Het hoofdkantoor van NUON blijft de komende jaren gevestigd in Amsterdam.

· waarde van de aandelen in Nuon
Volgens het college heeft Vattenfall een billijke prijs geboden, die binnen de bandbreedte valt die verwacht mag worden.

· positie van de Nederlandse klant
In principe verandert er niets voor de Nederlandse klant. Net als nu moeten prijzen goedgekeurd worden door de Energiekamer. De naam NUON blijft nog tenminste vier jaar bestaan. Bovendien kunnen klanten die ontevreden zijn in de competitieve energiemarkt eenvoudig van leverancier veranderen.

· toekomstzekere partner
Vattenfall heeft samen met Nuon voldoende omvang om te behoren tot de lijst van spelers die zelfstandig overblijven in de Europese markt. De huidige eigenaar, de Zweedse staat, is niet van plan de aandelen te verkopen.

· exitmogelijkheden voor aandeelhouders
Aandeelhouders moeten hun aandelen tegen contanten kunnen verkopen. Dat is in deze transactie het geval.

De Raadscommissie KSB kan op 16 april aanstaande haar wensen en bedenkingen over de verkoop van de aandelen kenbaar maken. Het college neemt een definitief besluit op 27 mei. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 17 juni 2009 zullen directie en Raad van Commissarissen van NUON aan de aandeelhouders vragen in te stemmen met de transactie.

Pb-053



Gemeente Amsterdam