GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Alsnog onderzoek naar misdragingen RET'ers'

Rotterdam, 26 maart 2009

GroenLinks wil dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek komt naar mogelijke misdragingen door RET-controleurs. Raadslid Arno Bonte zal daar volgende week donderdag in de actualiteitenraad een voorstel toe doen. Aanleiding is een artikel in NRC Handelsblad vandaag. De krant beschikt over foto's van 'buitensporig geweld' van RET-controleurs tegen een reiziger.

In oktober 2008 pleitte GroenLinks al voor een onderzoek naar mogelijke misdragingen van RET-controleurs na het verschijnen van het boek 'Werken met tranen in je ogen' van ex-RET-controleur Ed van Heijzen. Wethouder Jeannette Baljeu vond een onderzoek toen niet nodig, omdat de in het boek beschreven incidenten te lang geleden hebben plaatsgevonden. Van Heijzen beschrijft in zijn boek gevallen waarbij RET-controleurs mensen vuistslagen uitdeelden tijdens controles en reizigers schopten terwijl ze al geboeid op de grond lagen.

Van Heijzen geeft vandaag in NRC Handelsblad aan informatie te hebben dat RET-personeel zich nog steeds geregeld te buiten gaat aan geweld tegen reizigers. De krant beschikt bovendien over foto's van een reiziger die onlangs op metrostation Beurs getuige is geweest van 'buitensporig geweld' van RET-controleurs tegen een zwartrijder.

Bonte vindt dat de signalen deze keer niet genegeerd mogen worden. 'Geweld in het openbaar vervoer is onacceptabel, of het nou afkomstig is van reizigers of van controleurs. Eigenlijk vind ik het laatste nog erger.' Het raadslid vindt dat de meldingen tot op de bodem moeten worden uitgezocht. Als er inderdaad sprake is van misdragingen door controleurs, dan moet er dringend orde op zake worden gesteld binnen de RET. Als het niet klopt, moet daar ook zo snel mogelijk opheldering over komen, om de onrust weg te nemen.'


---