Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan (video)

26 maart 2009, 16.00 uur

De zon gaat onder achter de bergen nabij Kamp Holland Op Kamp Holland in Uruzgan namen Nederlandse, Australische en Afghaanse militairen woensdag 18 maart met een erehaag afscheid van een Australische collega die maandag om het leven kwam bij een vuurgevecht. Diezelfde woensdag kwam een andere Australische militair om het leven bij het onschadelijk maken van een Improvised Explosive Device (IED).

Op zaterdag brachten Australische militairen ook deze omgekomen collega door een erehaag naar het vliegtuig. Als saluut werden vanaf alle buitenposten lichtgranaten afgevuurd.

Uitbreiding FOB Ripley

Amerikaanse, Australische en Nederlandse militairen zijn begonnen met de aanleg van een nieuwe vliegstrip bij de militaire basis Forward Operating Base (FOB) Ripley in Tarin Kowt. Ook werden de afgelopen week drie nieuwe wachtposten geopend. De nieuwe wachttorens maken deel uit van de vergrote buitenring rond de basis. De uitbreiding van FOB Ripley, waar Kamp Holland deel van uitmaakt, is noodzakelijk geworden door de komst van een deel van de Amerikaanse 82 Air Manoeuvre Brigade, die zich vanaf half mei op de basis vestigt. Zij nemen tientallen helikopters mee. Bij de uitbreiding van het vliegveld wordt op termijn een civiel gedeelte ontwikkeld. Dit betekent een belangrijke economische en maatschappelijke impuls voor de geïsoleerd gelegen provincie.

Aflossing

Op Kamp Holland heeft de Task Force Uruzgan (TFU) afscheid genomen van het Tsjechische bewakingsdetachement dat dienst deed in Deh Rawod. Dit werd afgelost door een Slowaakse bewakingseenheid. De commandant van de TFU, generaal-majoor Tom Middendorp prees de professionele houding van de Tsjechen.

PRT Een ferme handdruk bezegelt de PRT-overdracht.

Op Kamp Holland in Tarin Kowt heeft luitenant-kolonel Ron Hamelink op 21 maart het commando over het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) overgedragen aan civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands. Het is voor het eerst dat een burger het commando voert over het PRT. Volgens vertrekkend commandant PRT kan het team terugkijken op een succesvolle periode van wederopbouw in Uruzgan. De opening van winkels op de Old Bazar in Sorkh Morghab en de ontsluiting van patrouillepost Atiq ten oosten van Tarin Kowt vormen slechts enkele van de hoogtepunten die het afscheidnemende team wisten te bereiken. In Chora droeg het PRT bij aan operatie Tura Ghar in de Baluchivallei en eindigde ze de uitzending met een belangrijke ontwikkelingsshura. Het PRT streeft naar het overhevelen van reconstructie- en ontwikkelingsactiviteiten naar non-gouvernementele organisaties en de Afghaanse overheid. Door de grote toename van civiele ontwikkelingsorganisaties in het afgelopen jaar behoort dit nu tot de mogelijkheid. Vooral in Deh Rawod zijn hiermee goede stappen vooruit gezet. De training van Afghaanse politiemannen door het Police Mentoring Team leidde het afgelopen half jaar tot zichtbare vooruitgang.

Het PRT ging afgelopen week in Deh Rawod verder met het laten plaatsen van schanskorven langs rivieroevers. Deze voorkomen dat de rivier buiten de oevers treedt. Daarnaast werd het Jagan Canal gerenoveerd, realiseerde het PRT opnieuw enkele Hydro Electric Power Plants voor stroomvoorziening en werden twee waterputten geboord.

Bijgevoegde video geeft een algemene impressie van de PRT-werkzaamheden in Uruzgan.

PRT in actie * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 26 maart 2009 | wmv | 02:38 | 8.9 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 26 maart 2009 | mp4 | 02:38 | 10.5 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 26 maart 2009 | 3gp | 02:38 | 1.6 MB * Uitgeschreven tekst Een algemene impressie van de PRT-werkzaamheden in Uruzgan.

De scholen zijn begonnen

Deze maand begon het schooljaar in Afghanistan. In het hele land schreven zich 6 miljoen leerlingen in voor het nieuwe leerjaar, in de provincie Uruzgan waren dat er 50.000, waaronder 4500 meisjes. Het World Food Program van de Verenigde Naties steunt kinderen die naar school gaan met het Food for School project. Kinderen krijgen op school voedzame biscuits, en in een aantal gevallen wordt bovendien graan verstrekt voor hun familie thuis.

RC-South Afghaanse militairen in Tarin Kowt

Op vrijdag 20 maart gaf generaal-majoor Mart de Kruif, Commandant van het Regional Command South, via een beeldverbinding van Kabul naar Washington een persconferentie aan het Pentagon Press Corps, waar vrijwel alle grote Amerikaanse media bij zijn aangesloten. De vragen richtten zich met name op de verhoging van het aantal militairen in het zuiden. Op dit moment heeft De Kruif de leiding over 23.000 militairen uit twintig landen, in de loop van dit jaar worden dat er 40.000. De generaal onderstreepte dat op zich het concept - tezamen met de Aghan National Security Forces (ANSF) veiligheid creëren, daar waar verbeterd bestuur kan worden geleverd en reconstructie en ontwikkeling kan gaan plaatsvinden - prima werkt. Het grote tekort aan manschappen in een gebied dat vijf maal zo groot is als Nederland liet tot op heden echter niet toe om aan meer dan zestig procent van de bevolking veiligheid te bieden. Met de versterking van 17.000 militairen, die vooral in de provincies Helmand en Kandahar zullen worden gestationeerd, acht De Kruif het mogelijk dit percentage binnen een jaar te verhogen. Overigens verwacht hij dat zich eerst een significante stijging in het aantal incidenten zal voordoen omdat ANSF en ISAF troepen in gebieden gaan optreden waar de Taliban en narcotica-criminelen tot op heden vrij spel hadden.

Vuurcontacten

Kandahar Air Field (KAF) is afgelopen week twee maal met raketten beschoten. Bij de aanval van vrijdag 20 maart kwam een burgermedewerker van een internationaal ondersteunend bedrijf om het leven en raakten zes collega´s van hem gewond. Bij het incident waren geen Nederlanders betrokken, ook werd geen schade aangericht aan Nederlands materieel. Hoewel KAF vaker met raketten wordt beschoten, is dit voor het eerst dat daarbij iemand omkomt. Op Kandahar Air Field werken naast ongeveer 13.000 militairen ook zo´n 5.000 burgers voor een groot aantal bedrijven.

In de omgeving van Deh Rawod kwam een man om het leven toen hij een IED wilde plaatsen. ISAF-coalitietroepen en Afghaanse veiligheidseenheden wisten afgelopen week in Uruzgan opnieuw enkele IED´s op te sporen en onschadelijk te maken. Een Bushmaster van de TFU reed afgelopen week op een IED. Daarbij raakte niemand gewond en bleef de schade aan het voertuig beperkt.

Pantzerhouwitser in Uruzgan

Een eenheid van de TFU werd kort beschoten door opstandelingen in de buurt van Tarin Kowt. Daarbij vielen geen slachtoffers, er werd niet teruggeschoten. Een patrouille van de Afghan National Army, in samenwerking met ISAF militairen, werd ten noorden van Tarin Kowt beschoten door opstandelingen. De eenheid vuurde terug, ze werden bovendien ondersteund door de pantserhouwitser van de TFU en Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force (ATF). Bij dit incident zijn waarschijnlijk meerdere opstandelingen omgekomen. F-16´s van de ATF ondersteunden een ISAF-grondeenheid in het zuiden van Afghanistan.