Partij van de Arbeid

'Geld besteden aan ontwikkeling digitale bibliotheek'

26-03-2009 04:01

PvdA Tweede-Kamerlid John Leerdam wil dat de 19 miljoen euro die gereserveerd is voor de digitalisering van de Nederlandse bibliotheken snel wordt uitgegeven. De nadruk moet daarbij komen te liggen bij onderwijsondersteuning. Dat zei Leerdam tijdens een debat met minister Plasterk.

Leerdam: 'Jongeren hebben vaak moeite om feiten van meningen te onderscheiden. Ze moeten daarom geholpen worden om de grote hoeveelheid aan beschikbare informatie in de juiste context te plaatsen. Leerlingen en docenten moeten actiever informatie en mediavaardigheden aangeleerd worden. Wij roepen de minister dan ook op om daar voor te zorgen.

De PvdA-fractie steunt het voorstel van minister Plasterk om het leeuwendeel van de beschikbare financiële middelen te besteden aan de ontwikkeling van de digitale bibliotheek. Leerdam: De structuur van het bibliotheekwerk is achterhaald en de bibliotheken moeten vernieuwen. Met de laatste brief van de minister geeft hij blijk dat hij met focus, effectiviteit en tempo hieraan gehoor wil geven.

De Partij van de Arbeid benadrukt ook dat de digitale content en dienstverlening maatschappelijke meerwaarde moet hebben. Leerdam: Mijn plan om de beschikbare 19 miljoen euro snel uit te geven past ook in het kader van de crisismaatregelen. Het mes snijdt aan twee kanten: de modernisering van bibliotheken is goed voor veel ouderen en nieuwe Nederlanders en we helpen de beste ICT-krachten van Nederland aan extra werk.