Paas: 'werkgevers moeten aan de bak'

26/03/2009 16:21

CNV Vakcentrale

'Werkgevers moeten nu waarmaken dat de miljardeninvesteringen en een verantwoorde loonontwikkeling honderdduizenden concrete banen oplevert. Te vaak zijn in het verleden banen beloofd die er nooit zijn gekomen. En van zelfregulering bij topinkomens is nog niets terechtgekomen. Dit voedt het cynisme in de samenleving,' dat zegt René Paas aan ondernemers van de nmnh.

Een dag na het sociaal akkoord is het beeld dat Werkgeversvoorman Wientjes goed is weggekomen met het investeringspakket van het kabinet en loonmatiging door bonden. Na 20 miljard steun voor banken en de enorme bonussen voor topverdieners zorgt dit voor een onrustig gevoel in de samenleving. Het CNV wil niet meedoen aan deze onrust en samen de crisis te lijf gaan. Daarvoor moeten werkgevers doen waarvoor ze bestaan: werk geven.

Het CNV wil dat alles op alles wordt gezet om mensen in dienst te houden. Als het niet anders kan via deeltijd-ww maar ook door te investeren in scholing. Jongeren die moeilijk aan een baan komen hebben extra steun nodig in crisistijd. Werkgevers kunnen jongeren met een handicap een betere toekomst bieden door ze een kans te geven op de arbeidsmarkt. En als we willen voorkomen dat een groep schoolverlaters rechtstreeks de WW in gaat en geen werkervaring opdoet dan betekent dat een dramatische start van hun loopbaan. Er dreigt een verloren generatie te ontstaan. Ondernemers moeten dus zorgen voor werk, stageplekken en scholingsprogramma's.