PwC verbaasd over persbericht Provinciale Staten Noord-Holland

26/03/2009 16:21

PricewaterhouseCoopers B.V.

PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft met verbazing kennis genomen van het persbericht van de Provinciale Staten met als kop 'Provinciale accountant weigert openheid van zaken te geven'. PwC heeft tijdig onderbouwd aangegeven waarom de uitnodiging van de commissie voor een openbare zitting niet kon worden aanvaard. Daarnaast heeft PwC op vrijwillige basis alle vragen van de commissie uitvoerig beantwoord.

PwC was zeer verbaasd dat op de agenda voor vandaag van de onderzoekscommissie van de provincie Noord-Holland vermeld staat dat vandaag de heer R. Goldstein, accountant PricewaterhouseCoopers aanwezig zou zijn bij het openbaar verhoor van de Commissie. Wij hebben nadat wij op 10 maart jl. een uitnodiging van de onderzoekscommissie ontving, meteen onderbouwd laten weten niet op deze uitnodiging voor de openbare zitting te kunnen ingaan. Het staat ons niet vrij op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties en de Verordening gedragscode. Deze verplichten ons tot geheimhouding over o.a. zaken die personen betreffen en daarom kunnen we niet meewerken aan een publieke hoorzitting.

Afgelopen maandag is voor het laatst hierover contact geweest tussen de plaatsvervangend Statengrifier en PwC.

Wij hechten er aan te benadrukken dat in de Provinciewet (art 151 b jo 151c) is vastgelegd welke personen verplicht zijn gehoor te geven aan een uitnodiging van de onderzoekscommissie. In tegenstelling tot de Wet op de Parlementaire enqu(ee)te 2008 is in de Provinciewet niet vastgelegd dat de accountant dient te verschijnen. Daarmee ontbreekt ook een wettelijk kader waarbinnen de accountant kan meewerken aan een dergelijk onderzoek. Een kader dat er bijvoorbeeld wel is als het gaat de rol van accountants op openbare algemene vergaderingen van aandeelhouders.

Mede gelet op de rol die wij in het maatschappelijk verkeer wensen te vervullen, hebben wij de afgelopen weken op basis van vrijwilligheid alle medewerking gegeven om alle vragen van de commissie te beantwoorden.





http://www.pwc.nl