KNHS


Anky van Grunsven toch met IPS Painted Black naar finale 26 maart 2009
Anky van Grunsven - Painted Black

Vier Nederlandse dressuurruiters in Las Vegas

ERMELO (KNHS) - Via haar column in De Telegraaf en via haar eigen website heeft Anky van Grunsven te kennen gegeven toch met IPS Painted Black van start te willen gaan in de wereldbeker finale dressuur, die van 15 tot en met 19 april in Las Vegas wordt verreden. Daarmee heeft het deelnemende aantal Nederlandse dressuurruiters het maximum van vier bereikt.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft besloten om de internationale hippische sportkoepel FEI niet langer te overtuigen om Van Grunsven met Salinero te laten starten. Manager Topsport Maarten van der Heijden: Anky heeft besloten om, alhoewel ze het liefst met Salinero rijdt, toch met Painted Black te starten in Las Vegas. Wij waarderen deze sportieve beslissing van Anky, al blijft in onze ogen de enige echte titelverdediger de combinatie Van Grunsven-Salinero. We hebben de FEI dan ook laten weten om verder geen stappen te zullen ondernemen. De KNHS heeft de FEI echter wel gewezen op een aantal onjuistheden en daarmee mogelijkheden in de reglementen met betrekking tot nominaties en het toewijzen van wildcards.

Naast Anky van Grunsven (Erp) komen Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival, Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine en Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) met Nartan aan de start. Het Nederlandse kwartet - en dat is uniek - berijdt uitsluitend KWPN fokproducten. Daarmee is het aantal in Nederland gefokte paarden dat aan de start komt van deze finale gestegen tot zeven. Dit komt neer op een score van bijna 50%, omdat er in totaal 15 combinaties in deze finale van start gaan. Ravel, bereden door de Amerikaan Steffen Peters en Pop Art van de Canadese Ashley Holzer zijn ook beide KWPN gefokt. Het aantal werd op zeven Nederlandse gefokte paarden gebracht door de FEI. Er werden twee wild cards uitgedeeld en eentje daarvan werd toegekend aan de Amerikaanse Leslie Morse met de in Beneden Leeuwen geboren Kingston.

De deelnemerslijst voor de 24ste wereldbeker finale dressuur ziet er nu als volgt uit:

Titelverdedigster:

1) Anky van Grunsven IPS Painted Black (Gribaldi x Ferro), Nederland

West-Europese league:

2) Isabell Werth, Satchmo of Warum Nicht FRH, Duitsland
3) Adelinde Cornelissen, Parzival (Jazz x Ulft), Nederland
4) Hans Peter Minderhoud, Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer), Nederland

5) Monica Theodorescu, Whisper, Duitsland

6) Jan Brink, Briar, Zweden

7) Jeannette Haazen, Nartan (Jazz x Le Faquin), Nederland
8) Minna Telde, Don Charly, Zweden

Centraal-Europese league:

9) Michael Rapcewicz, Randon, Polen

Pacific league:

10) Heath Ryan, Regardez Moi, Australië

Noord-Amerikaanse league:


11) Steffen Peters, Ravel (Contango x Democraat), USA
12) Ashley Holzer, Pop Art (Amsterdam x Cabochon), Canada

Zuid-Amerikaanse league en Azië:


13) Marco Bernal. Diamore. Colombia

Wild Cards:


14) Leslie Morse, Kingston (Voltaie x Burggraaf), USA
15) Jan Ebeling, Rafalca, USA