Gemeente Waalwijk Wmo-kadernota

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning op weg naar 2010 is de titel van de Wmo-kadernota waarmee het college onlangs heeft ingestemd. Het college wil graag stimuleren dat inwoners zich voor elkaar inzetten. De gemeente biedt ondersteuning waar ondersteuning echt nodig is. Vroeger was het gewoon dat je je familie of bekenden met de auto even wegbracht. Nu is dat voor velen niet meer zo vanzelfsprekend. Het is ook niet vanzelfsprekend dat de gemeente dat allemaal voor haar inwoners regelt. Die vanzelfsprekendheid, het oog hebben voor elkaar, moet weer terugkomen. Daar willen we aan werken, aldus wethouder Santi, coördinerend wethouder Wmo.

Lokale overheid op het tweede plan
In de Wmo kadernota staan de ambities op de terreinen wonen, zorg, welzijn en sport. Nadrukkelijker dan voorheen wil het college stimuleren dat mensen hun talenten inzetten voor elkaar en hun woon- en leefomgeving. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zich vrijwillig inzetten voor buurt en omgeving. Sportactiviteiten voor iedereen, ook voor mensen met beperkingen. Ondersteuning aan mensen die zieke familieleden of bekenden verzorgen zoals boodschappendiensten. Hulp voor gezinnen bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. Werken en opleidingen volgen. Zo lang mogelijk zelfstandig wonen voor iedereen. En dat alles geldt voor alle inwoners, arm en rijk, met of zonder beperkingen, allochtoon of autochtoon, jong en oud.

Vraag stijgt
De verwachting is dat de vraag naar ondersteuning en zorg stijgt. Dit heeft onder meer te maken met toename van het aantal ouderen (75-plussers), toename van eenpersoonshuishoudens en afname van het aantal verpleeg- en verzorgingstehuizen. Deze vraag kan niet oneindig beantwoord worden door betaalde krachten en de overheid omdat de middelen niet toereikend zullen zijn. Mensen zijn geneigd zich bij problemen snel tot de overheid te wenden terwijl oplossingen daarvoor vaak binnen handbereik zijn, in de eigen omgeving. Door talenten te benutten kunnen we de zorg voor mensen ook in de toekomst blijven bieden. Welzijn is voor ons de basis voor goede zorg. Als mensen lekker in hun vel zitten, hebben ze minder klachten en daalt de vraag naar ondersteuning. Waalwijk wil ook in de toekomst blijven werken aan een samenleving waarin alle inwoners volwaardig kunnen deelnemen. Hierbij staat de behoefte centraal waarbij het uitgangspunt niet is: u vraagt, wij draaien, maar het samen zoeken naar een mogelijke oplossing, aldus wethouder Santi.

Op weg naar 2010
De Wmo kadernota is het richtinggevend kader waarin zeven themas zijn genoemd:

1 Samenwonen en samenleven..in stad, wijk en dorp
2. Opgroeien in Waalwijk

3. Inzetten voor de ander

4. Zelfstandig blijven

5. Voorkomen dat het erger wordt

6. Sport verbindt

7. Toegankelijkheid

Aan de hand van deze themas wil Waalwijk stapsgewijs toewerken naar de gewenste situatie. Samen met de Wmo adviesraad, inwoners, belangenorganisaties en maatschappelijke instellingen werken we de themas uit in concrete plannen en wat we ervoor gaan doen. Bijvoorbeeld werken aan voldoende toegankelijke voorzieningen, voldoende ondersteuning (bijvoorbeeld hulp bij het huishouden) voor mensen die dat nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren, inwoners die ondersteuning hebben en inwoners die ondersteuning kunnen bieden met elkaar te verbinden. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar de relatie allochtonen en autochtonen alsook jong en oud.

Publicatie datum 23-03-2009