Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Baggerexcursie in Tuindorp

Publicatiedatum : 26 maart 2009

Kinderen onderzoeken bagger in Tuindorp

Op dinsdag 17 maart bezochten bovenbouwleerlingen van de basisscholen De Wissel en De Regenboog in Utrecht de baggerwerkzaamheden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan de prof. Jordanlaan in Tuindorp. Het waterschap organiseerde de baggerexcursie, omdat het voor de kinderen uit de buurt leuk en interessant is om te weten wat het waterschap in hun wijk aan het doen is. Ook hoopt De Stichtse Rijnlanden op deze manier de kinderen al jong te leren hoe belangrijk het is om het water mooi en schoon te houden.

Sloot is net dakgoot
De medewerkers van het waterschap vertelden eerst wat er allemaal bij baggeren komt kijken en waarom het echt nodig is. Ze legden uit dat de sloot net een dakgoot is. Zo ontstaat er op de bodem van elke sloot in de loop der jaren een laag bagger: een mengsel van afgevallen boomblaadjes, resten van waterplanten en afgespoelde grond van de oever. Net als een dakgoot, moet een sloot regelmatig leeggeschept worden. Anders ontstaan er problemen met de afvoer van regenwater. Ook wordt ondiep water 's zomers te warm voor vissen en andere waterdieren.

Bagger-stofzuiger
Daarna konden de leerlingen de baggerzuigboot in actie zien. Als een soort stofzuiger zuigt de boot de hele bodem van de sloot schoon. De bagger komt niet in een `stofzuigerzak', maar wordt door een pijpleiding naar een opslagbekken gepompt. Daar verdampt het water uit de bagger en blijft schone grond over, die weer gebruikt kan worden.

Baggermonsters
Vervolgens onderzochten de leerlingen de bagger `voor' en `achter' de zuigboot. Waar de boot nog niet geweest was, werd met een lange buis een baggermonster gestoken.
De leerlingen ontleedden de `baggerdrol' deskundig in harde (oude) en zachte (nieuwe) bagger. Voor en achter de boot maten de leerlingen hoe diep het water was. Toen werd duidelijk dat de boot maar liefst meer dan een meter bagger weggezogen had! De leerlingen waren heel enthousiast over de excursie en hebben spelenderwijs veel geleerd over het baggeren.

Houten, 23 maart 2009