Staatssecretaris Bussemaker geeft startschot lespakket Zonnebloem

26/03/2009 16:33

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Jet Bussemaker heeft op donderdag 26 maart het startschot gegeven voor het leerproject 'Kleur je wereld'. Samen met 50 kinderen uit groep 7 van de Zonnebloemschool in Den Haag liet de Staatssecretaris van VWS op het Binnenhof zien hoe belangrijk en leuk belangeloos helpen kan zijn. 'Kleur je wereld' is ontwikkeld ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Zonnebloem en bedoeld om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met vrijwilligerswerk.

Onder het goedkeurend oog van Jet Bussemaker gingen de 50 leerlingen van de Haagse Zonnebloemschool direct aan de slag met allerlei ludieke vrijwilligersklusjes. Voor elk goed afgerond klusje mochten ze een stukje van een grote Zonnebloemposter inkleuren. Met als achterliggende gedachte dat ze door een ander te helpen de wereld van die persoon kleuren, maar tegelijkertijd ook hun eigen wereld meer kleur geven. "Het is een leuk initiatief dat kinderen aandacht vragen voor vrijwilligerswerk", moedigde Bussemaker de Haagse basisschoolleerlingen aan. "Elkaar helpen is altijd belangrijk. En jong geleerd, is inderdaad oud gedaan."

Jong geleerd

Het lesmateriaal van 'Kleur je wereld' is beschikbaar voor de groepen 5, 6 en 7 van alle basisscholen in Nederland. Met de opdrachten in het project brengen kinderen hun kennis in de praktijk door te 'zonnebloemen', oftewel iets te doen voor een ander. Zo speelt de Zonnebloem in op het belang van vrijwilligerswerk voor de maatschappij. Zij hoopt de interesse van kinderen voor vrijwilligerswerk aan te wakkeren door hen er al op jonge leeftijd kennis mee te laten maken. Want jong geleerd is oud gedaan en in de toekomst kunnen de Zonnebloem en collega-vrijwilligersorganisaties die enthousiaste nieuwelingen maar al te goed gebruiken. Het aantal Zonnebloemvrijwilligers neemt weliswaar gestaag toe, maar de vraag naar Zonnebloemwerk stijgt nog harder.

40.000 vrijwilligers

Met ruim 40.000 vrijwilligers is de jubilerende Zonnebloem één van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland. De vrijwilligers gaan bij 64.000 mensen op huisbezoek, organiseren voor 126.500 mensen 295.000 dagjes uit en verzorgen voor ruim 8.000 mensen een aangepaste vakantie. Ruim 630.000 mensen steunen het Zonnebloemwerk financieel als donateur.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kleurjewereld.nl